Chebsko v současné době trápí žloutenka, a to je důvod, proč hodně lidí nechce kupovat v obchodech nebalené pečivo. Kdo se nechce chleba vzdát, může si ho snadno upéct doma. Přinášíme jednoduchý recept, který zvládne snad každý.
1 hrnek hladké mouky
1 a ½ hrnku žitné mouky (tmavé chlebové)
1 hrnek vlažné vody
¼ hrnku vlažného mléka
2 lžičky kmínu (může být celý nebo drcený)
½ kostky droždí 21 gramů
2 lžičky soli (pozor, aby sůl nepřišla přímo na kvasnice)
½ lžičky soli
½ lžičky cukru
1 lžíce oleje
Do misky nadrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vše vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Vedle do mísy vsypeme mouku, kmín a sůl, vlijeme vlažnou vodu a přidáme lžíci oleje. Na závěr přidáme kvásek a těsto pořádně zpracujeme, až do chvíle, kdy se přestane lepit na ruce. Uděláme bochník, který necháme kynout v teple na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Po vykynutí bochník uprostřed lehce nařízneme a celý potřeme vodou. Pečeme do křupava ve vyhřáté troubě na teplotu cca 170 stupňů. (ven)