„To už máme zase smaženici?“ Kdo sbírá houby, určitě už takovou větu slyšel. Z hub se ale dá připravit mnoho dobrot. Falešná dršťková z masáků, pohanková směs nebo třeba karbanátky.
Falešná dršťková z masáků
Ingredience:
- 3 cibule
- miska masáků (muchomůrka růžovka)
- lžíce sádla
- lžíce papriky či gulášového koření
- kmín
- majoránka
- o 2 stroužky česneku
Postup:
o Na sádle osmažíme do zlatova cibuli, přidáme masáky spolu s červenou paprikou nebo gulášovým kořením. Necháme ½ hod povařit a zahustíme (např. nastrouhanou bramborou). Na závěr přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Dosolíme dle potřeby. Výborné s čerstvým pečivem.
Houbové karbanátky s vločkami
Ingredience:
- 1 díl namočených ovesných nebo pšeničných vloček
- 2 díly uvařených hub
- 1 cibule
- 2 vejce
- majoránka
- strouhanka na zahuštění a obalení karbanátků
Postup:
o Vločky namočíme nejlépe přes noc (postačí ale i dvě hodiny). Očištěné a umyté houby usmažíme na lžíci sádla (oleje). Poté přidáme namočené vločky a vše uvaříme na hustou kaši. Po vychladnutí přidáme na jemno nakrájenou cibuli, trochu majoránky a osolíme. Vše smícháme a každý karbanátek obalíme ve vejci a strouhance. Smažíme do zlatova.
Houbové bramboráky
Ingredience:
- 1 díl najemno nastrouhaných brambor
- 2 díly „vysmažených“ hub
- 1 vejce
- pepř
- sůl
- majoránka
- trocha polohrubé mouky na zahuštění
Postup:
o Omyté a na kousky nakrájené houby smícháme s jemně nastrouhanými bramborami. Přidáme vejce, sůl, pepř a podle potřeby zahustíme. Na pánvi tvoříme malé bramboráčky, které smažíme dokřupava.
Staročeská pohanková směs s houbami
Ingredience:
o 1/3 sáčku pohanky (cca 30 deka)
o miska usmažených hub (tzn. plná pánvička čerstvých hub)
o miska zeleniny dle chuti (mrkem, petržel, hrášek, kapusta…)
o 1 cibule
o 2 stroužky česneku
o pepř
o sůl
Postup:
Uvaříme pohanku dle návodu. Na hlubší pánvi rozpustíme sádlo, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme houby, které podusíme spolu se zeleninou (15 minut). Na závěr přisypeme uvařenu pohanku a vylisovaný česnek.
Houbový „kuba“
Ingredience:
- malé kroupy (cca ½ balení)
- plná pánev čerstvých hub nebo 3 hrsti sušených hub
- 4 vejce
- česnek
- Cibule
- pepř
- sůl
Postup:
o Do vymazané zapékací mísy vložíme uvařené kroupy (propláchnuté studenou vodou) spolu s jemně nakrájenou cibulí, dále přidáme uvařené a na malé kousky nakrájené houby. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na závěr přidáme rozšlehaná vejce a dáme péct.