Jak zpracovat houby? Do bramboráků, polévky nebo s pohankou

„To už máme zase smaženici?“ Kdo sbírá houby, určitě už takovou větu slyšel. Z hub se ale dá připravit mnoho dobrot. Falešná dršťková z masáků, pohanková směs nebo třeba karbanátky.

Falešná dršťková z masáků

Ingredience:

  •    3 cibule
  •    miska masáků (muchomůrka růžovka)
  •    lžíce sádla
  •    lžíce papriky či gulášového koření
  •    kmín
  •    majoránka
  • o  2 stroužky česneku

Postup:

o   Na sádle osmažíme do zlatova cibuli, přidáme masáky spolu s červenou paprikou nebo gulášovým kořením. Necháme ½ hod povařit a zahustíme (např. nastrouhanou bramborou). Na závěr přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Dosolíme dle potřeby. Výborné s čerstvým pečivem.

Houbové karbanátky s vločkami

Ingredience:

  •    1 díl namočených ovesných nebo pšeničných vloček
  •    2 díly uvařených hub
  •    1 cibule
  •   2 vejce
  •    majoránka
  •    strouhanka na zahuštění a obalení karbanátků

Postup:

o   Vločky namočíme nejlépe přes noc (postačí ale i dvě hodiny). Očištěné a umyté houby usmažíme na lžíci sádla (oleje). Poté přidáme namočené vločky a vše uvaříme na hustou kaši. Po vychladnutí přidáme na jemno nakrájenou cibuli, trochu majoránky a osolíme. Vše smícháme a každý karbanátek obalíme ve vejci a strouhance. Smažíme do zlatova.

Houbové bramboráky

Ingredience:

  •    1 díl najemno nastrouhaných brambor
  •    2 díly „vysmažených“ hub
  •    1 vejce
  •   pepř
  •    sůl
  •   majoránka
  •    trocha polohrubé mouky na zahuštění

Postup:

o   Omyté a na kousky nakrájené houby smícháme s jemně nastrouhanými bramborami. Přidáme vejce, sůl, pepř a podle potřeby zahustíme. Na pánvi tvoříme malé bramboráčky, které smažíme dokřupava.

Staročeská pohanková směs s houbami

Ingredience:

o   1/3 sáčku pohanky (cca 30 deka)

o   miska usmažených hub (tzn. plná pánvička čerstvých hub)

o   miska zeleniny dle chuti (mrkem, petržel, hrášek, kapusta…)

o   1 cibule

o   2 stroužky česneku

o   pepř

o   sůl

Postup:

Uvaříme pohanku dle návodu. Na hlubší pánvi rozpustíme sádlo, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme houby, které podusíme spolu se zeleninou (15 minut). Na závěr přisypeme uvařenu pohanku a vylisovaný česnek.

Houbový „kuba“

Ingredience:

  •    malé kroupy (cca ½ balení)
  •   plná pánev čerstvých hub nebo 3 hrsti sušených hub
  •    4 vejce
  •    česnek
  •    Cibule
  •    pepř
  •    sůl

Postup:

o   Do vymazané zapékací mísy vložíme uvařené kroupy (propláchnuté  studenou vodou) spolu s jemně nakrájenou cibulí, dále přidáme uvařené a na malé kousky nakrájené houby. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na závěr přidáme rozšlehaná vejce a dáme péct.