Galerie Brömse se bude stěhovat

Po františkolázeňském malíři a učiteli Augustu Brömse je pojmenovaná galerie, která ve Františkových Lázních funguje již několik let. V červenci byla otevřena nová výstava s názvem Hlína a barva – Výtvarná skupina 9+, na které vystavují umělci – učitelé z keramické školy v Bechyni. Na výstavu Vás srdečně zveme, jistě se Vám zlepší nálada při pohledu nejen na keramiku, ale také na optimistické obrazy, vytvořené nejrůznějšími výtvarnými technikami. Zájemci si mohou také některé vystavené artefakty zakoupit. Kromě této výstavy si můžete v prvním poschodí prohlédnout výstavu o přírodních léčivých zdrojích ve Františkových Lázních a obrazy Augusta Brömse.

Galerie začínala před několika lety v Kolonádě Solného a Lučního pramene, pak byly výstavy v lázeňském sanatoriu Monti Thermae, později se přesunula do stávajících prostor v Poštovní ulici, a to nejdříve do přízemí a postupně i do sousedního domu, tzv. Švýcarského dvora. V polovině letošního září čeká galerii další stěhování, a to na Národní třídu, kde se v současné době upravují prostory. Důvodem stěhování je, že prostory galerie jsou součástí lázeňského domu Dr. Adler, ve kterém se budou rozšiřovat balneoprovozy. Na Národní třídě bude další život galerie začínat 18. září výstavou keramiky Elišky Kovandové a textilních prací Evy Tomešové.

Výtvarné dílny, které si mnozí z vás oblíbili, jsou nyní v Poštovní ulici a od druhé poloviny září budou také v nových prostorách. A pokud galerii znáte, tak mi dovolte malou poznámku – nové prostory jsou menší, takže už nebudeme mít k zapůjčení knihy, ale nabídka Františkolázeňských listů a různých dalších zajímavých materiálů zůstane. Knihy se budou stěhovat do knihoven různých lázeňských hotelů, což bude pro Vás, naše čtenáře, pohodlnější. A pokud galerii znáte ještě lépe, tak stálé výstavy, které jsou ve Švýcarském dvoře, za japonskou zahrádkou, budou od příštího roku v prostorách, které se přes zimu budou upravovat, a to v Císařských lázních, za koncertním sálem.

     Milí návštěvníci Galerie Brömse, až přijedete příští rok, tak snad už i uvidíte novou zahrádku, kterou se chystáme pro Vaši i naši radost udělat letos na podzim. Bez zahrádky by galerie nebyla tou galerií, na kterou jsme zvyklí.

      Těšíme se na Vaši návštěvu ve stávajících prostorách Galerie Brömse v Poštovní ulici a přejeme Vám, aby se Vám naše výstavy líbily a zpříjemnily vám den!

Galerie Brömse