Na pět čtenářů nové knihy Václava Fikara čeká překvapení

„Když už jsem ji zbouchnul aneb Sexem k životní roli hustýho rodiče.“ Tak se jmenuje šestá kniha Václava Fikara z Chebu, který je nejčtenějším autorem rybářské literatury své generace. Nová kniha, která vyšla třetí srpnovou sobotu, se od těch předešlých ale velmi liší. Jak říká sám autor, spojuje je pouze ichforma a humor. Pět čtenářů navíc ve svém výtisku najde překvapení – pozvánku na setkání s autorem.

Na konci článku soutěž o novou knihu Václava Fikara.

Václav Fikar na stránky 1„Když jsme přemýšleli, čím ozvláštnit prodej, věděl jsem, že nechci nějaké obehrané klišé. Nějaký zažitý nudný stereotyp. Že když už se kniha vymyká obyčejům a zvyklostem, že také okořenění prodeje této knihy by mělo být originální. A pak mě to napadlo. Proč čtenářům, kteří si knihu koupí, neumožnit ryze soukromé setkání s jejím autorem,“ vysvětluje odvážnou myšlenku Václav Fikar. „Krátce poté, co jsem si s touto myšlenkou začal pohrávat, jsem zhlédl film ‚Hvězdy nám nepřály‘, kde se hlavní hrdinka touží setkat s autorem své zamilované knihy jenom proto, aby se ho zeptala, jak příběh pokračoval po jejím dopsání. Až nakonec, díky svému příteli – mimochodem oba dva bojují s rakovinou – za ním odletí do Holandska. Ten film mně v podstatě potvrdil, že se nejedná o blbou myšlenku. Od nápadu na soukromé setkání s autorem už pak byl jenom kousek k nápadu na vložení omezeného počtu kupónu do knihy. I v tomto případě mě inspiroval film, konkrétně ‚Karlík a továrna na čokoládu‘. A tak je to historicky zřejmě poprvé, co se v knize objevují kupóny na setkání s autorem. Je jich pět a bude jen na čtenářích, kteří je ve své knize objeví, jestli této možnosti využijí,“ konstatuje autor a podotýká, že se na to těší, i když je do určité míry adrenalinová záležitost.

A kam Václav Fikar čtenáře zavede? Čeká na ně sedm povídek, každá s jednou ilustrací od Martina Stehlíka, které popisují několik rodičovských patálií fiktivního rockera Edgana Brana, který se tak nějak neplánovaně stal otcem. Naštěstí ovládá padesát odstínů slova hmmm a umí se vypínat do režimu offline. Povídky současně zachycují jeho dva vážné partnerské vztahy i pozoruhodnou práci v reklamní agentuře, kde mu šéfuje ‚Blbka‘. Majitelova partnerka. Kniha je psaná nespisovnou hovorovou češtinou, jak sám spisovatel s úsměvem říká, rockerštinou. „Také tím se odlišuje od mých předchozích. Myslím, že zajímavá bude také tím, že část jednoho Edganova partnerského příběhu, který se prolíná napříč povídkami, se odehrává v esemeskách,“ popisuje další z rozdílů. Nabízí se otázka, zda se nechal inspirovat svým životem. „Ano. (smích) Samozřejmě jsem si na 160 stranách ponechal prostor i pro fabulaci, koneckonců jako autor literárního díla mohu cokoliv, ale jinak ano. Vše vychází z mých osobních zkušeností,“ přiznává.

První vydání vyjde v nákladu 666 výtisků a nebude dostupné v kamenných knihkupectvích. „Číslo 666 je specifické, je opředené mýty a legendami, je spojováno i s některými temnějšími odnožemi metalu. A právě proto mi přišlo zajímavé spojit ji s knihou, kterou vypráví rocker, byť fiktivní,“ vysvětluje Václav Fikar. A proč se rozhodl nepustit svou nejnovější knihu do kamenných knihkupectví? Jak říká, stejně jako řada autorů před ní zvolil cestu prodeje přes internet. „Distribuční firmy si z ceny knihy ukousnou ten vůbec největší koláč. Paradoxně pak dochází k situacím, kdy člověk, kterého kniha stála nejvíc, tedy autor – jeho nápad plus stovky hodin náročné práce – a nakladatelství – financování samotné výroby, mají z prodeje díla vlastně nejméně.“Václav Fikar na stránky 2

V době internetu a jiných moderních technologií to považuje za dobrou alternativu. „Čtenáři, kteří budou o knihu stát, si informace, kde si knihu objednat, na internetu jistě opatří. Třeba na mých webových stránkách,“ podotýká autor.

A kniha „Když už jsem ji zbouchnul aneb Sexem k životní roli hustýho rodiče“ nejspíš nebude poslední. Už teď Václav Fikar pracuje na dalších dvou. Navíc se chce opět pustit do projektu Pozoruhodné Česko, kde slovem a fotografiemi představuje krásná a zajímavá česká města.

„Tento časově velmi náročný projekt se na mých webových stránkách www.vaclavfikar.cz těší velkému zájmu, což je pro mě silný hnací motor. Jen poslední rok stagnoval, a to právě kvůli mé práci na zmíněné knize,“ dodává.

Václav Fikar je český spisovatel, editor, fotograf a známý český rybář, který mimo jiné založil úspěšný rybářský server Chytej.cz (2002). Účinkoval v populárně-naučném filmu Ostře sledovaní dravci a spolupracuje s britským rybářských magazínem Pike & Predators. Do roku 2007 závodil v rybolovecké disciplíně přívlač, ve které získal také několik medailí z Mistrovství ČR. V roce 2003 byl dokonce členem českého národního týmu na MS v Itálii.

Soutěžní otázka: Kolik povídek obsahuje nová kniha?

Odpovědi pište do neděle 30. září 2018 na: redakce@zivechebsko.cz

Bibliografie:

Sezona chlupatých ploutví (2014)

Zápisník šíleného rybáře (2010)

Štika – královna českých vod (2006)

Přívlač na mimopstruhových vodách (2004)

Krokodýl Dandý: obludná štika z Jesenice (2000)