V chrámu svaté Olgy zněly řecké písně pro Hospic Sv. Jiří

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 se v chrámu sv. Olgy ve Františkových Lázních konal charitativní koncert na pomoc Hospici Sv. Jiří v Chebu. Na koncertě vystoupil komorní sbor Chorodia Agiu Georgiu z Ostravy, který tvoří tři zpěvačky: Sofie a Marie Prusali jsou Řekyně žijící v ČR, třetí sboristkou je Češka Lada Gižová. Trio Chorodia Agiu Georgiu vzniklo založením a vysvěcením pravoslavné kaple svatého Jiří na zámku Poruba v Ostravě, kde sbor zajišťuje zpěv o bohoslužbách.V chrámu svaté Olgy zněly řecké písně pro Hospic Sv. Jiří

Více fotografií zde:https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2936771

Sbor zazpíval církevní byzantské hymny oslavující Pannu Marii, velikonoční hymny i tradiční řecké lidové písně z oblastí Thrakie, Ipirosu a Pontosu – pastevecké písně, které v sobě nesou krásu řeckých hor a životní příběhy chudobných venkovanů.

Na koncert zavítalo přes 70 návštěvníků z řad místních i lázeňských hostů. Charitativní koncert na podporu Hospice Sv. Jiří v Chebu přišel podpořit i starosta Františkových Lázní Jan Kuchař se svou paní a místostarosta František Šnajdauf. Za hospic pozdravil přítomné zástupce ředitelky Tomáš Votava.

Benefiční koncert zorganizovala Pravoslavná církevní obec ve Františkových Lázních. Její duchovní správce, otec Metoděj Kout, ke koncertu říká: „Koncert byl opravdu krásný, písně byly dojemné, řadu návštěvníků pohnuly k slzám. Těší nás tak veliký zájem ze strany hostů i sboru, který vystoupil pro dobrou věc bez nároku na honorář.“ Na koncertu se na podporu chebského mobilního hospice vybralo celkem 7 162 Kč. Otec Metoděj, který je zároveň duchovním hospice, doufá, že v roce 2017 proběhne v letní sezoně ještě charitativní koncert chrámového komorního sboru svaté Olgy. „K církvi neodmyslitelně patří sociální práce. Je pro nás důležité být angažovanou součástí místní komunity lidí, kteří chtějí v tomto kraji žít, pracovat a podílet se na rozvoji občanské společnosti,“ dodává otec Metoděj.

Více fotografií zde:https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2936771V chrámu svaté Olgy zněly řecké písně pro Hospic Sv. Jiří