Fontánu probudí ze zimního spánku

Letos si Mariánské Lázně připomenou výročí jedné z nejznámějších pamětihodností. Jako již tradičně se 30. dubna ve 21 hodin uskuteční 35. slavnostní zahájení provozu Zpívající fontány. V rozhovoru pro KIS Mariánské Lázně se o své dojmy z památného prvního spuštění Zpívající fontány podělil Rudolf Petrák, který byl jako zaměstnanec někdejších Státních lázní přímo odpovědný za provoz fontány při jejím prvním spuštění 30. dubna 1986.

Rudolf Petrák vzpomíná, že počasí v Mariánkách před 35 lety bylo velmi pěkné, a co je nejdůležitější, nepršelo. Na novou fontánu na kolonádě se přišly podívat stovky lidí, mezi nimi byli jak českoslovenští turisté, kteří se přijeli speciálně podívat na tuto novinku, tak lázeňští hosté, kteří se tehdy v lázních léčili, ale i němečtí rekreanti, kteří tradičně pobývali v hotelích Kavkaz a Pacifik.

Starosta města, jímž tehdy byl Ing. Rudolf Kopek, vystoupil s projevem a fontána zahrála hudební skladbu s názvem Hudba pro fontánu, kterou speciálně pro tuto akci složil Petr Hapka. Autorem výtvarného řešení je akademický architekt Pavel Mikšík. Jak uvedl pan Petrák, osobní poděkování zaslouží pan Ing. Pavel Janeček, který stál u zrodu myšlenky na fontánu.

Rudolf Petrák měl na starost technickou správu fontány dlouhých 25 let. Nejromantičtější příběh, který za tuto dobu v souvislosti s fontánou zažil a na který dodnes s radostí vzpomíná, se odehrál na konci 80. let. Jednou v létě, uprostřed pracovního dne, ho na kolonádě oslovil mladý pár, který mu slavnostně oznámil, že se před několika lety potkali právě v Mariánských Lázních, když se přišli podívat na fontánu, a teď se sem vrátili už jako novomanželé.

V současné době je Petr Matějka správcem fontány (za provoz fontány je odpovědná společnost TECHNICKÝ A DOPRAVNÍ SERVIS, s.r.o.), který avizuje, že v tomto jubilejním roce se fanoušci Zpívající fontány dočkají novinek. Poprvé zazní hudba ze známého a oblíbeného filmu Forrest Gump. A jelikož nás letos čeká ještě jedno slavné výročí, a to 200 let od založení Západočeského symfonického orchestru, bude na repertoár fontány zařazena také Toselliho Serenáda Op. 6 v podání tohoto hudebního tělesa. Návštěvníci se ale dočkají i dalších technických novinek. Podle Petra Matějky se již testuje nový počítač, který řídí choreografii stříkající vody a světel. Pokud nový počítač v testování obstojí, bude možné repertoár fontány neomezeně rozšiřovat.