Protidrogový vlak přijede do Františkových Lázní

Speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava přijede v pondělí 19. června na františkolázeňském nádraží. Žáci nejen školy ve Františkových Lázních, ale také z Lubů, Plesné, Hazlova, Poustky a Skalné si kromě samotné prohlídky vlaku vyslechnou přednášku a zhlédnou film, který upozorní na nebezpečí užívání drog. Akce se může v odpoledních hodinách zúčastnit také veřejnost.

Foto: Revolution TrainTrain 049

Revolution Train je unikátní projekt protidrogové prevence založený na smyslovém prožitku a interaktivně určený hlavně pro děti ve věku od 12 do 17 let. Je to speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava, která formou interaktivního a zážitkového vzdělávání přináší zcela nové pojetí primární prevence pro vybrané cílové skupiny.

Bylo opakovaně prokázáno, že si člověk zapamatuje jen 10 % z toho, co slyší, 15 % z toho, co vidí či čte, 40 % z toho, o čem diskutuje, ale až kolem 80 % z toho, co zažije nebo dělá. Z toho plyne, že děti, které poslouchají protidrogovou přednášku, si v mozku uloží pouze 10 % toho, co při ní uslyší. Pokud mají možnost o drogách a jejich rizicích diskutovat, pak si podle tohoto klíče mohou zapamatovat až 40 % přijatých informací. Když však dětem dáme možnost aktivně se příběhu zúčastnit, paměťová stopa se stane mnohem hlubší a trvalejší a efektivita učení dosahuje až 80 %.