Dílnu v Pomezí nad Ohří naplnila v uplynulých dnech pohoda předvánočního pečení. Místnost na Obecním úřadu zútulnila nejen radost dětí, ale i neodolatelná vůně čerstvě pečených perníčků.
„Pečení vánočních perníčku se zúčastnilo asi pětadvacet pomezských dětí, které si akci náležitě užily. Příprav voňavého pečiva chystáme i pro náš senior klub v rámci adventního posezení,“ uvedla za obec Pomezí nad Ohří Iveta Levová.
Atmosféra byla doslova kouzelná – dětičky s nadšením válely těsto, vykrajovaly hvězdičky, srdíčka i andílky. Po upečení se pak s velkým zaujetím pustily do zdobení bílkovou polevou a barevným sypáním. Nejlepší část ale přišla ve chvíli, kdy některé z jejich nádherně nazdobených perníčků zmizely rovnou v bříškách. Radost a vánoční vůně zaplnily každý kout, a právě to dodalo celé akci pravé kouzlo adventu.
Rodiče, kteří přišli s dětmi, se často nechali strhnout atmosférou a pomáhali malým pekařům válet těsto nebo zdobit perníčky. Někteří s úsměvem přihlíželi, jak jejich ratolesti tvoří malé cukrářské umění, jiní si zase pochvalovali možnost strávit společně čas v příjemné a voňavé dílně. Společná radost a sdílené chvíle jen podtrhly krásu blížícího se adventního období, kdy jde především o blízkost a radost z maličkostí.
A protože mé perníkové těsto sklidilo velký úspěch – je totiž nejen výborně tvárné, ale také neodolatelně chutné – rozhodla jsem se podělit o recept, který mám léty osvědčený. Tento poklad jsem objevila v časopise Perníky a medovníčky z roku 2006 a od té doby už jiné těsto nepoužívám. Je to recept paní Evy Řezníčkové.
Recept na vánoční perníčky
650 g hladké žitné mouky (já používám půl napůl s obyčejnou hladkou)
240 g moučkového cukru
4 celá vejce
100 g medu
50 g tuku (nejlépe Omega)
1 polévková lžíce skořice
1 polévková lžíce koření (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření, kardamón)
1 lžička jedlé sody
2-3 lžíce kakaa
Lenka Kremová