Ceny cukru se v českých obchodech „utrhly ze řetězu“. Mezi zářím a říjnem letošního roku zdražil kilogram cukru krystal o průměrně celorepublikově o více než 60 procent. Ještě v září stál 21,40 Kč, v říjnu již 35,50.
Ilustrační foto Pixabay
Jedná se o historicky zcela mimořádné zdražení cukru. Nebývalý je také rozdíl mezi současnou cenou v obchodech a zářijovou cenou výrobní (viz graf níže). Cukrovary totiž ještě v září dodávaly kilogram krystalu za 13,20 Kč, jak plyne z dat ČSÚ. Nelze tedy vyloučit, že prodejci, například obchodní řetězce, využívají mimořádné situace k alespoň přechodnému navýšení si svých marží a zisků.
Nicméně výroba cukru z velké části zdražuje objektivně. Jeho produkce je náročná na spotřebu plynu, který markantně zdražuje zejména a bezprostředně kvůli ekonomickým dopadům války na Ukrajině a souvisejících sankcí. Cukrovarnictví je také jeden z mála potravinářských sektorů, kde si musí výrobci nakupovat emisní povolenky. I ty v poslední době citelně podražily. Roste také cena samotné cukrové řepy, neboť i zemědělcům se zvyšují náklady, opět zejména z důvodu růstu cen energií. ¨
Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonom, Trinity Bank