Dostatek vláhy i teplého počasí svědčí různým druhům hub, nikdo tak z lesa nemusí odejít s prázdnou. Dají se najít nejen hřibovité houby, ale také různé druhy klouzků, hlíva ústřičná nebo oblíbené čirůvky havelka či fialová a další.
Listopadový les očima Jiřího Pošmury:
Letošní první mráz jistě omezí růst nejoblíbenějších a nejspranějších hub, kterými jsou hřibovité, a při sběru starších plodnic by houbaři měli dávat pozor na to, v jakém stavu je houba, kterou ukládají do košíku. „Varuji před sběrem přemrzlých hlavně hřibovitých hub. Když několikrát přemrznou, začnou se rozkládat bílkoviny a rychle se kazí, napadají je bakterie a vznikají toxické látky, které nám pak způsobí zažívací potíže, případně otravu,“ vysvětlil předseda mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Přemrzlou houbu poznáme podle barvy, která je vybledlá, a houba samotná je měkká,“ doplnil.
Ale lidé se nemusejí bát, pokud houby dávají do mrazáku. Je však důležité dodržet dvě pravidla – houby zamrazit jen jednou a před tím je minimálně 20 minut vařit.
další fotografie zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2354708
https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2322749