Zámek Kynžvart připravil novou expozici

Součástí jednoho z návštěvnických okruhů na zámku Kynžvart je nově také přípravna zámeckých pokrmů. Jako první si ji prohlédli ti, kteří dorazili v sobotu na zámecký jarmark.

„V Přípravně zámeckých pokrmů návštěvníkům opět jiným způsobem přibližujeme šlechtickou rodinu Metternichů a zároveň objasníme další podrobnosti ohledně každodenního provozu zámku,“ sdělil kastelán zámku Kynžvart Ondřej Cink. Lidé se tak dozví třeba i to, co vlastně znamená přípravna pokrmů. „Přípravna je malá místnost určená pro úpravu pokrmů a nápojů pro předkládání na stůl rodiny. Potřebnou výbavou tvořilo nejrůznější nádobí včetně překládacích mís, příborů, stolní prádlo, ohřívače talířů a jídla, příruční ohřívače, buffetové pulty, kořenky, slánky, nádobky na oleje, apod,“popisoval kastelán. Jídlo se uvařilo v kuchyni, která byla o patro níž. Personál pak jídlo odnesl do přípravny, kde ho nandal, případně ohřál. „Jídlo si zde převzalo služebnictvo, případně osobní komorníci, kteří ho teprve odnášeli na stůl,“ vysvětlil Ondřej Cink.

Pochopitelně kapacita místnosti Přípravny zámeckých pokrmů nestačila k uložení veškerého servisu, proto naproti přes orientální chodbu, v místnosti, kde jsou v této chvíli instalovány sbírky Carla Hussa, se nacházela tzv. Tabulní komora. Tam bylo uloženo veškeré nádobí, které bylo potřeba k provozu a prezentaci takto vysoce postavené rodiny.

Lákadlem v přípravně je například jedinečný rodový servis Metternichů.“Ten je kameninový, glazovaný, zdobený mytologickými motivy a erbem rodu Metternichů – tři svatojakubské mušle na bílém poli zdobného štítu věnčeném řádem zlatého rouna, položeném na hermelínovém plášti s knížecí korunkou a rodovým heslem Kraft im Recht – V právu je síla. Servis byl vyroben ve Francii v prestižní porcelánce Gien založené roku 1821 angličanem Thomasem Hallem. Jídelní servis si u této porcelánky objednalo početné množství prominentních šlechtických rodin,“ popsal kastelán s tím, že instalace je doplněna pozlaceným servisem Thomire spolu s dalšími pomůckami pro předkládání pokrmů.

Při letošním ročníku řemeslného jarmarku došlo nejen k otevření přípravny zámeckých pokrmů, pro příchozí byla připravená také prezentace každodenní šlechtické snídaně. Došlo také k zahájení prohlídek Zámeckým parkem s průvodcem. Slavnostní sobotu završila poutní mše svatá v zámecké kapli sv. Antonína Paduánského.