Klášter jde k zemi, místo něj můžou vyrůst domy

Demolice chebského kláštera Milosrdných sester na Spáleništi začala. Objekt, který je v soukromých rukou, by měl být srovnán se zemí do dvou měsíců. Místo kláštera by zde mohly vyrůst rodinné nebo bytové domy.

Velkorysý klášterní komplex o 800 místnostech začal sloužil kongregaci Milosrdných sester svatého kříže v roce 1933, 24. září byl vysvěcen. Od roku 1950 objekt využívala Pohraniční stráž. V roce 1990 byl klášter vrácen řádu. Ten ale na jeho rekonstrukci neměl peníze, objekt proto prodal. Od té doby začal komplex chátrat. Negativně se stavu kláštera podepsali bezdomovci i vandalové. V roce 2005 ho koupila zahraniční společnost, která ho vlastní dosud. Oprava kláštera by ale byla tak náročná, že se nakonec společnost rozhodla ho zbourat.

Samotná demolice začala v pátek 1. dubna.

„Hotova by měla být nejpozději do dvou měsíců,“ uvedl Petr Bruno Karabec z realitní kanceláře, která vlastníka objektu zastupuje. „Objekt je rozsáhlý, z podstatné části tvořený železobetonovou konstrukcí. Nejprve se pomocí bagrů budovy srovnají se zemí, následně bude suť odvážena na skládku. Demoliční práce přijdou řádově na několik milionů korun. Na uvolněných pozemcích by následně měly vzniknout parcely pro novou výstavbu,“ dodal.

„Komplex je v soukromém vlastnictví a řešení problému bylo nad síly města,“ řekl starosta města Petr Navrátil. „Zástupci teplické společnosti Beta Games, kterou podle obchodního rejstříku vlastní majitel z Turecka, si za přibližně čtyřhektarový areál kláštera řekli o dvacet milionů korun. Tato částka však byla pro město neakceptovatelná. Objekt byl dlouhodobě obýván bezdomovci a narkomany. Na začátku loňského roku se z něj začala po městě šířit žloutenka,“ dodal.