S Vánocemi přichází nejen chvíle pohody, výzdoba domácnosti, ale i přípravy cukroví. „Právě s konzumací cukroví jsou spojené i následné výčitky a novoroční předsevzetí shazování vánočních kil,“ říká Alexandra Ferešová, držitelka zlaté medaile z prestižní kondiční soutěže v bodyfitness.
Ale lze tomu i předejít. „Máme dvě možnosti. Buď cukroví nebudeme péct vůbec, a ke Štědrovečerní večeři si dáme místo bramborového salátu zeleninový, nebo na to můžeme jít od lesa a některé suroviny nahradit zdravějšími. Já jsem se rozhodla pro druhou variantu a vrhla jsem se do pečení zdravějších variant cukroví, které chutná stejně výtečně,“ slibuje Alexandra, která se s některými recepty podělila se čtenáři Živého Chebska.
Mrkvové cukroví
Potřebujeme:
180 gramů jemně nastrouhané mrkve
300 gramů žitné (celozrnné) mouky
250 gramů kokosového oleje
1 žloutek
trocha vanilky
půl sáčku kypřícího prášku do pečiva
domácí marmeládu
Postup:
Vše spojíme v těsto, které následně vyválíme na tenký plát a vykrajujeme například kolečka. Pečeme dozlatova na 180-200 °C. Po vychladnutí kolečka spojujeme marmeládou a můžeme zdobit podle libosti.
Ovesné hrudky
Potřebujeme:
200 gramů ovesných vloček
250 gramů datlí (můžeme použít i brusinky, já použila větší rozinky)
150 gramů kokosového oleje
4 lžíce medu
skořice nebo perníkové koření
extrakt z vanilky
2-3 vejce
50 gramů hořké kvalitní 90% čokolády
Postup:
Vločky opražíme na oleji, přidáme v mém případě rozinky, trochu skořice, nebo koření, med, vanilku a necháme vystydnout. Poté přidáme nasekanou čokoládu a vajíčka. Na pečící papír dáváme hrudky. Konzistence nemusí držet úplně u sebe, pečením se hezky spojí. Pečeme cca 15-20 min při 180 °C.
Linecké cukroví
Potřebujeme:
200 gramů žitné mouky
50 gramů třtinového cukru
50 gramů kokosového oleje
50 gramů rostlinného tuku
kůra z citrónu
1 vejce
lžíce medu
domácí marmeláda
Postup:
Utřeme tuk s vejcem, přidáme kůru z citrónu, mouku, cukr a necháme odpočinout alespoň dvě hodiny v lednici. Poté z těsta vyválíme plát, z něhož vykrajujeme kolečka. Pečeme dozlatova při 180 °C. Po vychladnutí kolečka spojujeme. Já přizdobila rozpuštěnou čokoládou a různými ořechy.