Alexandra přivezla do Chebu zlatou medaili

Před dvěma roky chtěla jen zhubnout a teď přivezla do Chebu „zlatou“. Řeč je o šestadvacetileté Alexandře Ferešové z Chebu, která se zúčastnila v sobotu 21. listopadu prestižní kondiční soutěže Golem Gifted Nutrition Classic 2015 v Kutné Hoře. Ve své kategorii v bodyfitness byla horkou favoritkou již od počátku soutěže, a tak vlastně ani nikoho nepřekvapilo, že zvítězila.

Ale jak to vlastně všechno začalo? Na to jsme se zeptali přímo Alexandry Ferešové.

 

Gratulujeme k úspěchu. Co bylo impulzem k tomu, že jste začala sportovat?

 Vše začalo asi před třemi lety, kdy jsem se vyjedla na 75 kilogramů, což při mé výšce 156 centimetrů není zrovna moc zdravé a ani pěkné. Začala jsem s hubnutím, ale zatím šlo pouze o rozumné stravování s vyřazením nezdravých věcí z jídelníčku. Za rok jsem zhubla, ale něco tomu stále chybělo. Chtělo to zpevnit tělo, a tak jsem začala před dvěma lety chodit do fitness Jařest v Chebu.

 

Kdy jste začala uvažovat o tom, že byste se mohla zúčastnit soutěže?

 Vždy se mi na ženách líbilo přiměřené osvalení a po roce cvičení ve fitku jsem začala uvažovat o soutěži. Okolí mě hecovalo již dávno, ale nejsem ta, která po měsíci zvedání činek vyleze na soutěžní pódium, což se bohužel stává trendem poslední doby a někdy to jde i na úkor kvality soutěží. Po zralé úvaze jsem se rozhodla zúčastnit se na podzim kondičních závodů v bodyfitness. Výběr padl na prestižnější Golem Classic 2015 v Kutné Hoře.

 

Byla jste na přípravu sama nebo vám někdo pomáhal?

 Shodou náhod jsem začala spolupracovat v polovině července 2015 s mojí trenérkou Janou Hartmanovou. I když jsem měla již nějaký svalový, bylo na mě práce jako na kostele. Vážila jsem 67 kilogramů a nejen, že jsem potřebovala rapidně shodit tuk, ale také zkvalitnit a vybudovat další svalstvo. Obula jsem se do přípravy a do tvrdé předzávodní diety. Výsledky se dostavovaly rychle a tělo spolupracovalo. Ač se mi dva měsíce před závody stala tragická událost v rodině, příprava mě psychicky podržela, a věděla jsem, že pokud se rychle psychicky nedám do pořádku, tělo zkrátka fungovat nebude.

 

Musela jste změnit životní styl?

 Ano, ale nemrzelo mě každodenní odpírání si všeho dobrého, jelikož mě hnalo vpřed to, jak se přibližuji svému cíli. Nebylo to pouze o dietě, která opravdu není zrovna vzorem pestrého vyváženého jídelníčku, jak si mnozí myslí. Bylo to také o tom, že každý den musím jít do práce, po práci následuje tvrdý trénink, po tréninku příprava jídla, která je velice důležitá. Den ve své podstatě vyčerpáte a svojí energii také. A takhle to funguje každý den. Pak si uvědomíte, že se stáváte uzavřeným a nespolečenským člověkem, jelikož večírky, oslavy a různá setkání vám berou energii, ale také na nich musíte odolávat jídlu a pití. Máte hlad a navíc musíte své jednání obhajovat před ostatníma, kteří vás nechápou. Když už si ale myslíte, že nemůžete, můžete ještě dvakrát tolik.

 

Jak to vypadá před samotnými závody? 

 Poslední týden před závody byl opravdu vyčerpávající. Čekalo mě odvodnění, které jsem k mému překvapení zvládla bez problémů. Dva dny před soutěží svůj pitný režim stáhnete na úplné minimum, až se v podstatě vyřadí, aby se z podkoží stáhla voda a svaly mohly vyniknout.

 

Na závodech jste prý byla od samého začátku favoritkou…

 

Soutěžní forma se povedla, a tak nejen podle dojmů ostatních, ale i podle bodového hodnocení rozhodčích, jsem byla favoritkou již od začátku. Finále jsem si neskutečně užila a vyhlašování prvního místa mě opravdu dojalo a slzy nešly zadržet. Jsem ráda, že má disciplína a důvěra v trenérské rady nakonec přinesla ovoce.

 

Jaké jsou vaše sportovní plány do budoucna?

 Momentálně začínám objemovou přípravu na jarní mistrovské soutěže, kde už bude konkurence o dost větší. Pojedu opět na plné obrátky, abych opět mohla zabojovat o pěkná umístění.

 

Co váš přítel, podporoval vás v dosažení vašeho snu?

 Ano, ráda bych svému příteli poděkovala, protože mě podporoval a podporuje od samého začátku. A jelikož již nikoho tak blízkého nemám, o to více si toho cením. Tímto bych chtěla poděkovat i mé trenérce za veškerý čas a energii do mě investovanou a věřím, že naše spolupráce přinese další úspěchy. Můj dík patří také všem, kteří mi upřímně fandí a drží palce.