Jablko je nejznámější, nejoblíbenější a nejčastěji konzumované ovoce. Je plné vitamínů a vlákniny. Dá se všestranně využít. Například za syrova, připravené jako přesnídávky či pyré, usušená jako křížaly, vylisovaná na mošt, ale také jako náplň do sladkých či slaných pokrmů. Živé Chebsko přináší hned dva zajímavé recepty.
Jablečný štrúdl
200 gramů hladké mouky
1 kelímek jogurtu (100 – 150 ml)
120 gramů másla nebo tuku
Jablka
Skořice
Vanilkový cukr
Ořechy
Žloutek na pomazání
Postup:
Máslo nastrouháme a smícháme s moukou a jogurtem na hladké těsto. Rozdělíme na dvě části, ze kterých vyválíme obdélníky, které naplníme jablky, skořicí, vanilkovým cukrem a strouhanými ořechy.
Zabalíme do tradičního tvaru a pomažeme žloutkem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.
Jablečný mřížkový koláč
250 gramů hladké mouky
100 gramů cukru
½ kostky másla
1 vejce
Citrónová šťáva
Jablka
Postup:
Máslo nastrouháme a smícháme s moukou, cukrem a vejcem. Pokud těsto lepí, dáme jej na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozdělíme. Dvě třetiny přeneseme do formy, kde ho vytvarujeme. Přidáme nestrouhaná jablka, posypeme skořicí a kdo má rád, přidá citronovou šťávu. Ze zbylé třetiny vyválíme mřížky, které položíme na jablka. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů.