Jablečný mřížkový koláč nebo štrúdl? Zkuste upéct oba

Jablko je nejznámější, nejoblíbenější a nejčastěji konzumované ovoce. Je plné vitamínů a vlákniny. Dá se všestranně využít. Například za syrova, připravené jako přesnídávky či pyré, usušená jako křížaly, vylisovaná na mošt, ale také jako náplň do sladkých či slaných pokrmů. Živé Chebsko přináší hned dva zajímavé recepty.

Jablečný štrúdl

200 gramů hladké mouky

1 kelímek jogurtu (100 – 150 ml)

120 gramů másla nebo tuku

Jablka

Skořice

Vanilkový cukr

Ořechy

Žloutek na pomazání

Postup:Jablečný mřížkový koláč nebo štrúdl?  Zkuste upéct oba

Máslo nastrouháme a smícháme s moukou a jogurtem na hladké těsto. Rozdělíme na dvě části, ze kterých vyválíme obdélníky, které naplníme jablky, skořicí, vanilkovým cukrem a strouhanými ořechy.

Zabalíme do tradičního tvaru a pomažeme žloutkem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Jablečný mřížkový koláčJablečný mřížkový koláč nebo štrúdl?  Zkuste upéct oba

250 gramů hladké mouky

100 gramů cukru

½ kostky másla

1 vejce

Citrónová šťáva

Jablka

Postup:

Máslo nastrouháme a smícháme s moukou, cukrem a vejcem. Pokud těsto lepí, dáme jej na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozdělíme. Dvě třetiny přeneseme do formy, kde ho vytvarujeme. Přidáme nestrouhaná jablka, posypeme skořicí a kdo má rád, přidá citronovou šťávu. Ze zbylé třetiny vyválíme mřížky, které položíme na jablka. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů.