Chebský hrad by se mohl již příští rok objevit na seznamu kulturních památek

Chebský hrad letos navštívilo přes čtyřicet tisíc návštěvníků. A přes to, že hlavní sezona končí, je připraveno do konce roku ještě několik kulturních akcí. Nejen o tom jsme mluvili s kastelánem hradu, Tomášem Dostálem.

 Hlavní turistická sezona se chýlí ke konci. Jak byste ji zhodnotil?

Bránou našeho hradu od počátku sezóny prošlo přes 40 000 návštěvníků. Nejenom z tohoto důvodu hodnotím dosavadní část sezóny jakožto nadmíru vydařenou. I v letošním se příchozí mohli radovat z několika expozičních novot a dlouhé řady pohodových kulturních akcí. Jako obrovské pozitivum rovněž vnímám pokračující práce na záchraně paláce a mě osobně ohromně potěšilo, že jsme s kolegou Martinem Plevným vydali první českou knihu věnovanou historii Chebského hradu, protože hrad na tento počin čekal několik desetiletí a ucelenou publikaci si již dávno zasloužil.

 

Každoročně se na hradě intenzivně pracuje. Co se vylepšovalo a opravovalo letos?

Především se dokončuje první fáze oprav části severní stěny hradního paláce. Jedná se o ten úsek, který se na konci roku 2013 vysypal a v loňském roce byl z velké části opraven. Finální úpravy nebylo možné na podzim 2014 kvůli špatnému počasí zrealizovat. S tím souvisí i odvodnění plochy paláce, což je projekt, který výrazně vnějším palácovým zdem odlehčí a uleví.Chebský hrad by se mohl již příští rok objevit na seznamu kulturních památek

 

Je to věc, která hrad trápí nejvíc?  

Ano, nejbolavějším místem hradu je bezpochyby právě palác. Zapříčiněno je to především tím, že palác je již takřka tři století bez zastřešení a tudíž v podobě romantické „ruiny“. Hlodající zub času se příliš zastavit nedá, snažíme se ho alespoň maximálně zpomalit a zároveň hledáme řešení, jak palác zachovat i do budoucna.

 

Jedna stěna ujíždí. Proč a jak to lze napravit? Existuje prý víc variant…

Nejvíce ohrožena je skutečně hlavně jedna stěna a to ta severní, ta směrem k řece Ohři. Možností nápravy je skutečně vícero. Je ovšem nutné zvolit tu nejvhodnější, což není úplně jednoduché. První možností jsou opěrné pilíře, které by byly přistavěny z vnějšku k severní zdi, další možností jsou kovová táhla, jež by zeď stáhla a určitým způsobem zafixovala a třetí variantou je i případné zastřešení, které by zabránilo další devastaci zdi především dešťovou vodou a sněhem pronikajícím nyní do koruny zdiva. Voda a sníh jsou v kombinaci s mrazem pro jakoukoliv stavbu smrtícím koktejlem. Co se týká výhod či nevýhod, tak např. u táhel je otázkou životnost materiálu, z něhož by táhla byla vyrobena. V případě zastřešení je zase velkou neznámou, jakou podobu by vlastně zastřešený palác měl mít. Nejmenším „zlem“ se jeví být pilíře a to i důvodu, že již palácovou stěnu tři pilíře, přistavěné k ní v závěru 19. století, podpírají a zjevně tato metoda funguje.

 

Hrad byste prý rád viděl na seznamu Národních kulturních památek. Jak jste blízko? Na jaře jste měl možnost o tom mluvit také s ministrem Hermannem.

Zařazení našeho hradu na seznam NKP by znamenalo především zvýšení prestiže, zařadili bychom se do užší rodiny těch nejvýznamnějších památek u nás. Když budu trochu „odvážný“, tak musím přiznat, že pošilháváme i po ještě vyšší metě a tou je seznam UNESCO. Přece jen je především naše kaple z mnoha hledisek v širším středoevropském okruhu výjimečná a při troše štěstí a dobré vůle by právě ani UNESCO nemuselo být nedosažitelné. Pan ministr přislíbil již při předávání titulu Historické město roku 2014 svou výraznou pomoc i angažmá a tento svůj postoj potvrdil i během předprázdninové návštěvy našeho města. Podle úplně nejnovějších zpráv bychom se zařazení na seznam Národních kulturních památek měli dočkat již na jaře 2016.

 

Jak jste již zmínil, spolu s Martinem Plevným jste napsal knížku o Chebském hradě. Jaké zajímavosti se v ní lidé dozvědí? A kde lze knížku koupit?

Knihu lze zakoupit pouze na hradní pokladně. Každý pozorný čtenář bude určitě především překvapen tím, kolik unikátů a historických prvenství je s naším hradem spojeno. Nebudu více prozrazovat. Naopak doufám, že jsem vzbudil ve všech zvídavých duších dostatek zvědavosti, která bude motivací ke koupi naší knihy.

 

Co ještě letos čeká ty, kteří na Chebský hrad zavítají?

Byť nám roční doba výrazně pokročila a mílovými kroky tak míříme ke konci další hlavní návštěvnické sezóny, můžou se příchozí stále těšit na řadu zajímavých akcí, které okoření nastupující podzim. Například v sobotu 12. září proběhne na našem hradě v rámci Dnů evropského kulturního dědictví opravdu speciální dětský branný den, v jehož rámci si malí návštěvníci budou moci vyzkoušet a na vlastní kůži zažít výcvik britských Commandos, speciálních jednotek z druhé světové války. Vstup na tuto akci je zdarma! Hned následující sobotu, tj. 19. září, se na hradním nádvoří uskuteční „Hospicfest“, což je hudební festival, jehož výtěžek poputuje na podporu organizace Hospic sv. Jiří a Domácí hospic Motýl. Na poslední říjnový den, sobotu 31. října, je připraven ohňostroj a na 5. prosince již tradiční hradní Mikulášská nadílka, která se odehraje ve vánočně nazdobené hradní kapli.

 

Chystáte na příští rok nějaké novinky?

Samozřejmě stejně jako v letech předchozích, tak i do roku příštího připravujeme několik lákavých novinek. Především budou po dlouhé době zpřístupněny barokní kasematy v předhradí, čímž se opět výrazně rozšíří návštěvnický okruh. Dalších přírůstků se dočká exteriérová expozice antické a středověké mechanické artilerie a v JV bastionu bude pro návštěvníky přichystána expozice prezentující barokní prachárnu, jež je v tomto objektu historicky doložena.