Sezóna drobného ovoce je stále v plném proudu, a tak najdeme rybíz či maliny snad na každé zahradě. A dort, ve kterém se setkávají chutě nakyslého ovoce s tvarohem a zakysanou smetanou, je překvapivě osvěžující a na čas nenáročný.
Budeme potřebovat:
Na těsto do dortové formy:
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku cukru
¼ hrnku oleje
½ hrnku mléka
1 vejce
½ prášku do pečiva
Na náplň:
400 gramů měkkého tvarohu
400 gramů zakysané smetany
200 gramů rozmixovaného ovoce zbaveného jadýrek
cukr podle chuti
1 balíček plátkové želatiny pro přípravu 1 litru
Na ozdobení:
Ovoce podle chuti
2 balíčky dortové želatiny
Cukr, olej a vejce pořádně promícháme a přidáme všechny zbylé suroviny. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Dáme péct na cca 20 minut do vyhřáté trouby.
Náplň připravíme tak, že tvaroh a zakysanou smetanu osladíme podle chuti a přidáme ovocnou šťávu. Vše dobře promícháme. Podle návodu připravíme plátkovou želatinu, kterou vmícháme do směsi a vlijeme na vychladlý korpus. Dáme vychladit na cca hodinu do lednice. My jsme použili o jednu pětinu plátků želatiny méně, aby nebyla náplň příliš pevná.
Poté posypeme ovocem a zalijeme dortovou želatinou. Necháme vychladit a můžeme podávat.