Koho nebaví sedět doma, může se vydat na Seeberg

Cíl výletu je od Chebu vzdálený přibližně 13 kilometrů, první zmínka o něm pochází z počátku 13. století, a tím patří k nejstarším, ale zároveň nejkrásnějším hradům na našem území. Řeč je o hradu Seeberg, který má stále co nabídnout.

Hrad byl pravděpodobně postaven začátkem 13. století, ale první písemná zmínka pochází z roku 1322, kdy jej Chebští zastavili králi Janu Lucemburskému. V průběhu dějin se jeho majitelé měnili, hrad byl několikrát přestavován, vykraden a dokonce vypálen. V roce 1990 byl po celkové rekonstrukci slavnostně opět otevřen.

Na hradě je nabídka stálých expozic, kde si můžeme prohlédnout například intarzovaný (ozdobně vykládaný) nábytek, černou kuchyň, katovnu, zbrojnici, sbírku porcelánu, který nás provede historií jeho výroby až do současnosti a mnohé další.

Kdo se vydá na Seeberg autem, bude mu ujetí 13,5 kilometru trvat necelou čtvrt hodinu, cyklisté by měli do cíle dojet asi za hodinu a pěší turisté si musí připravit pořádné boty a svačinu, protože jim cesta z Chebu bude trvat 2,5 až 3 hodiny chůze.

Kromě stálých expozic hrad nabízí i různé akce. Pro dětské návštěvníky je na tuto sobotu 25. dubna připravený program s názvem „Valpuržina noc“. Děti se mohou zúčastnit čarodějných soutěží, nahlédnout do Valpuržiny kuchyně a pak budou pasovány na čaroděje. Pro dospělé návštěvníky je nachystaná prodejní výstava studia Art Aeon Leon s názvem „ Jak dole, tak nahoře“ dvou výtvarníků – Elišky Frei a Martina Zurka. Tuto výstavu lze navštívit až do 2. srpna 2015.

Muzeum Františkovy Lázně spravuje také hrad Seeberg a přírodní rezervaci Soos. Pro čtenáře máme připravenou soutěž: kdo správně odpoví na tři otázky a bude vylosován, získá dvě volné vstupenky. Může si vybrat, zda je využije k návštěvě muzea ve Františkových Lázních, hradu Seeberg nebo přírodní rezervace Soos.

 1 otázka: Ve kterém století byl hrad Seeberg pravděpodobně založen?

2 otázka: V jaké obci se Seeberg nachází?

3 otázka: Kdy byl hrad Seeberg po rekonstrukci otevřen pro veřejnost?

 

Odpovědi zasílejte do 30. dubna na e-mailovou adresu redakce@zivechebsko.cz.