Rekordní únik na daních mají na svědomí cizinci z Chebu

Takový únik na daních z cigaret Česká republika nepamatuje. Sedm let vydělávali dva Vietnamci na Svatém Kříži na prodeji cigaret, daně z jejich prodeje ale neplatili. Některé odhady mluví dokonce o úniku ve výši asi 200 milionů korun, Generální ředitelství finanční správy během úterka potvrdilo ale „jen“ ani ne polovinu.

Rekordní únik odhalila Karlovarská daňová Kobra. Od Velikonočního pondělí provedla několik domovních prohlídek a zadržela dva cizince.

„Na základě předběžného souhlasu Krajského státního zástupce v Plzni zatkli kriminalisté v současné době prozatím dvě osoby cizí státní příslušnosti,“ potvrzuje Zuzana Týřová, krajská policejní mluvčí. „Kriminalisté podezírají cizince, že v průběhu necelých sedmi let odebíral od velkoobchodní společnosti cigarety v hodnotě stovek milionů korun. Jeden ze zadržených cizinců cigarety nakupoval a prodával na živnostenský list svého krajana a neodváděl státu DPH a daň z příjmů,“ dodává mluvčí.

 

Na celé akci, která nesla krycí název Habu II, se podílelo celkem 80 lidí: kriminalisté, policisté pořádkové služby, celníci a pracovníci Generální ředitelství finanční správy.

Podle úterních dopoledních odhadů činil daňový únik na daních přes 60 milionů korun, přes den částka vystoupala až o dvacet milionů víc. A kriminalisté předpokládají, že výše daňového úniku se ještě rozroste.