Celkem 84 produktů od 20 výrobců letos v Karlovarském kraji soutěžilo o titul Regionální potravina 2014. A devíti pochoutkám, které se pyšní výjimečnou kvalitou a chutí, se to povedlo. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly „Masné výrobky tepelně opracované“ a kategorie „Ostatní“.
Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky,“ uvedl krajský radní Václav Jakubík.
K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Hroznětínská krůtí šunka, Ladislav Zdeněk
Masné výrobky trvanlivé
Chebský kabanos, Roman Jelen
Sýry včetně tvarohu
Ovčí sýr Arnika, Horský statek Abertamy s.r.o.
Mléčné výrobky ostatní
Sladký tvarohový krém s čokoládou, Belina s.r.o.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Chléb Boží Dar, Karlovarská pekárna TREND s.r.o
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Bečovské oplatky, Stanislav Pytlík
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Polotmavý 12 ležák, Pivovar Permon s. r.o.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Sušené višně, Regent Plus Žlutice spol. s r.o.
Ostatní
Krásenské čajování – švestkové, Jitka Šimůnková
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.
Výsledky Soutěže Regionální potravina 2014 v Karlovarském kraji:
umístění | VÝROBEK | VÝROBCE |
PEKAŘSKÉ VÝROBKY | ||
1. | Chléb Boží Dar | Karlovarská pekárna TREND s. r. o. |
2. | Máslový svatební koláček | Stanislav Pytlík ,pekařství a cukrářství |
3. | Rychnovský dalamánek | Antonín Baborovský |
3. | Preclíkový vrták | Miroslav Diviš |
CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY, VČETNĚ CUKROVINEK | ||
1. | Bečovské oplatky | Stanislav Pytlík ,pekařství a cukrářství |
2. | Karlovarská minerální pralinka | Miroslav Marek |
3. | Karlovarské pralinky | Karlovarská pekárna TREND s. r. o. |
MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ | ||
1. | Sladký tvarohový krém s čokoládou | Belina s.r.o. |
2. | Jogurtová zmrzlina Hollandia | Hollandia a.s. |
3. | Vánočník | Jiří Kubernát – Farma |
SÝRY VČETNĚ TVAROHU | ||
1.- 2. | Ovčí sýr Arnika | Horský statek Abertamy s. r. o. |
1.- 2. | Tvaroh | Belina s.r.o |
3. | Ovčí pivní sýr | Horský statek Abertamy s. r. o. |
ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | ||
1. | Polotmavý 12° ležák | Pivovar Permon s.r.o |
2. | Světlý 12° ležák | Pivovar Permon s.r.o |
3. | Kynšperský zajíc 12° polotmavý ležák | Kynšperský pivovar s. r. o. |
OSTATNÍ | ||
1. | Krásenské čajování – švestkové | Jitka Šimůnková |
2. | Krásenské čajování – dědečkovo | Jitka Šimůnková |
3. | Krásenské čajování – babiččino | Jitka Šimůnková |
3. | Lesní med z doupovských lesů | Josef Šefčík |
MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ | ||
1. | Chebský kabanos | Roman Jelen, řeznictví a uzenářství |
2. | Dyleňská klobása | Roman Jelen, řeznictví a uzenářství |
3. | Slavkovský salám | Roman Jelen, řeznictví a uzenářství |
MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ, VČETNĚ UZENÝCH MAS | ||
1. | Hroznětínská šunka krůtí | Ladislav Zdeněk |
2. | Lázeňská vepřová šunka | Roman Jelen, řeznictví a uzenářství |
3. | Myslivecká slanina | Pelant s.r.o |
OVOCE A ZELENINA | ||
1. | Sušené višně | Regent Plus Žlutice spol. s r.o. |
2. | Sušená jablka plátky | Regent Plus Žlutice spol. s r.o. |
3. | Sušená jablka hranolky | Regent Plus Žlutice spol. s r.o. |