Návštěvníci sobotního Velikonočního jarmarku v chebském muzeu se rozhodně nenudili. Mohli si vyzkoušet dekorování kraslic, zdobení perníčků nebo se zapojit do práce v některé z výtvarných dílen. Svoje výrobky vystavovaly a také chebské krajkářky. Celkem zde bylo nachystáno čtyřicet „zastavení“.
Akce patří k těm tradičním, šlo o její 15. ročník. „Do Chebu na muzejní Velikonoční trhy jezdíme pravidelně“, řekla návštěvnice Jana Prokopová . „Je tady vždy krásná atmosféra a moje děti se vždy přiučí něčemu novému“.
V programu velikonočního jarmarku nemohla chybět ani vystoupení dětských souborů. Například tanečky, písničky a říkadla si pro diváky a posluchače připravily děti z mateřské školy v ul. Osvobození. Poprvé se v chebském muzeu se představili žáci ze Základní školy v Lázních Kynžvart, kteří si přichystali pásmo z lidových zvyků a písniček vážících se k velikonočnímu období. Příchozí potěšily také pěvecké soubory Poupata, Sedmikrásky, Kopretiny a na děti z dramatického oddělení chebské ZUŠ. A pohádku do muzea přivezla ašská divadelní společnost M&m.
Mnohé hosty přilákala také voňavá muzejní kuchyně. Ostatně právě muzejníci se s návštěvníky podělili o tradiční velikonoční recepty:
BOŽÍ MILOSTI od prababičky Kateřiny: | |||||||||||||||
270 g hladké mouky, 1 kypřící prášek, 5 žloutků, 200 ml smetany, 2 lžíce rumu, špetka soli, 2 – 3 lžíce krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, nejlépe sádlo nebo ztužený tuk na smažení, moučkový cukr s vanilkou na posypání | |||||||||||||||
Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citrónovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátu těsta pak rádýlkem čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3-4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.
|