Velikonoce se blíží. Muzeum už je vyhlíží

Návštěvníci sobotního Velikonočního jarmarku v chebském muzeu se rozhodně nenudili. Mohli si vyzkoušet dekorování kraslic, zdobení perníčků nebo se zapojit do práce v některé z výtvarných dílen. Svoje výrobky vystavovaly a také chebské krajkářky.  Celkem zde bylo nachystáno čtyřicet „zastavení“.

Akce patří k těm tradičním, šlo o její 15. ročník. „Do Chebu na muzejní Velikonoční trhy jezdíme pravidelně“, řekla návštěvnice  Jana Prokopová . „Je tady vždy krásná atmosféra a moje děti se vždy přiučí něčemu novému“.

V programu velikonočního jarmarku nemohla chybět ani vystoupení dětských souborů. Například tanečky, písničky a říkadla si pro diváky a posluchače připravily děti z mateřské školy v ul. Osvobození. Poprvé se v chebském muzeu se představili žáci ze Základní školy v Lázních Kynžvart, kteří si přichystali pásmo z lidových zvyků a písniček vážících se k velikonočnímu období. Příchozí potěšily také pěvecké soubory Poupata, Sedmikrásky, Kopretiny a na děti z dramatického oddělení chebské ZUŠ. A pohádku do muzea přivezla ašská divadelní společnost M&m.

Mnohé hosty přilákala také voňavá muzejní kuchyně. Ostatně právě muzejníci se s návštěvníky podělili o tradiční velikonoční recepty:

BOŽÍ MILOSTI od prababičky Kateřiny:
270 g hladké mouky, 1 kypřící prášek, 5 žloutků, 200 ml smetany, 2 lžíce rumu, špetka soli, 2 – 3 lžíce krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, nejlépe sádlo nebo ztužený tuk na smažení, moučkový cukr  s vanilkou na posypání
Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citrónovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátu těsta pak rádýlkem čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3-4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

STAROČESKÉ MEDOVÉ JIDÁŠKY
500g hladké mouky, 25 g cukru, 1 l mléka, 2 lžíce medu, 20 g másla, 20 g droždí, 1 vejce, sůl, vejce na potření, tuk na plech
Z droždí, 1/8 mléka, lžičky cukru a trochu mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Potom na vál prosejeme mouku, osolíme, přidáme med, ve druhé 1/8 mléka rozšleháme vejce, rozpuštěné máslo, přilijeme i s vykynutým kváskem do mouky a zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme válečky, stočíme je do různých tvarů, napícháme vidličkou a přendáme na pomaštěný plech. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je ještě chvíli kynout. Vykynuté jidášky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK podle tety Marie
125 g másla nebo cukrářského tuku, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cuk,r 3 žloutky, 300 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 3 bílků
Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Formu na beránka dobře vymažeme tukem a vysypeme nejlépe strouhánkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Beránka můžeme dozdobit cukrovou či čokoládovou polevou.

KOLEDNICKÝ KOLÁČ
30 g droždí, 1 l mléka, 500 g polohrubé mouky, 100 g ml. cukru, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, sůl
Zaděláme kvásek, necháme vzejít. Ze surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout. Připravíme náplň z 500 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkového cukru a 2-3 lžíce pískového cukru. Podusíme 250 g mletého máku s 5 – 10 lžícemi mléka, 2 – 3 lžícemi pískového cukru a se špetkou mleté skořice. Nahrubo nastrouháme 3 jablka. Z hrubé mouky, másla a pískového cukru si připravíme drobenku. Vykynuté těsto vyválíme na plát a přeneseme na vymaštěný plech. Potřeme vrstvou tvarohové náplně, na ni klademe náplň makovou, kterou posypeme vrstvou strouhaných jablek. Nakonec zasypeme připravenou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.