Nad letištěm v Horách létaly velké modely letadel

Nejrůznější modely letadel byly k vidění na letišti v obci Hory na Karlovarsku. Konal se zde totiž už třetí ročník Krušnohorského poháru, který si připravil Modelářský klub Ostrov. Jednalo se o soutěž velkých RC maket letadel podle mezinárodní kategorie FAI – F4H a F4C.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4514924Nad letištěm v Horách létaly velké modely letadel

„Při soutěži hodnotila odborná porota především preciznost zhotoveného modelu, následně také to, jaké obraty dokáže letadlo ve vzduchu udělat. Každý modelář měl vyhotovený letový program, kterého se musel držet. Modelář mohl udělat jen takové obraty s modelem, které dokáže udělat i letadlo v originále,“ konstatoval předseda Modelářského klubu Ostrov Karel Kringora. 

Na soutěži bylo možné zhlédnout unikátní modely letadel s maximální vzletovou hmotností do 15 kilogramů. Úkolem soutěžících bylo předvést svůj radiově řízený model v takových formacích, které dělá běžně i letadlo ve skutečnosti.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4514924Nad letištěm v Horách létaly velké modely letadel

„Mladých lidí je méně. Nedivím se, v dnešní době je prostě důležitější počítač,“ řekl Karel Kringora.

A jak klání dopadlo? Na prvním místě se umístil David Kopal s maketou Curtiss AT-9 Jeep, druhou příčku obsadil Pavel Fencl s modelem letadla KNOLLER CII a bronzová příčka patřila Františku Nodesovi s maketou Christen Eagle 2.