Taneční soutěž Grand Prix slaví čtvrtstoletí

Přípravy na jubilejní 25. ročník taneční soutěže Grand Prix v Chebu jsou v plném proudu. Jako každý rok, i letos se tanečníci představí ve sportovní hale Lokomotiva, kde předvedou své zkušenosti v latinskoamerických i standardních tancích. Slavnostní večer se připravuje téměř celý rok a pořádání vyjde na půl milionu korun. Na akci dorazí i finalista světových pohárů David Odstrčil. 

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2330943Cheb-hostil-mezinárodní-taneční-soutěž-Grand-Prix

„Celá akce se uskuteční v sobotu 21. října,“ sdělil taneční mistr Vladimír Hána. „Nejdříve budou předkola, kde lidé uvidí všechny páry, a ta začnou v sobotu ve 13 hodin. Po předkolech bude přestávka a připravíme scénu na večerní program. Večer, který začne v 18.30 hodin, pak hosté uvidí tanečníky v semifinále a finále a k tomu bude ještě doprovodný program,“ popsal Vladimír Hána.

Letos budou hosty například mistři světa v show tancích. Jedná se o různé formace, kterými pobaví tanečníci ze Stardance Chomutov. Chybět nebudou ani dětské taneční páry z Taneční školy Vladimíra Hány.

„Přijedou také zástupci z partnerského města v Nižním Tagilu. S nimi přijede mladá zpěvačka, kterou při jedné ze skladeb doprovodí naši tanečníci. Letos po dlouhé době se můžeme pyšnit i přítomností absolutní špičky ve standardu. Soutěžit bude i finalista světových pohárů David Odstrčil se svou partnerkou,“ doplnil Vladimír Hána.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2330943Cheb hostil mezinárodní taneční soutěž Grand Prix

Soutěže v tancích se letos zúčastní 25 párů z České republiky, Německa, Polska, Slovenska a Maďarska. V semifinále zatančí všechny přítomné páry a předvedou pět standardních tanců a pět latinskoamerických. Odborná jedenáctičlenná porota z nich pak vybere přibližně polovinu do finále. V něm pak tanečníci bojují o titul a jsou přesně rozděleni, kdo bude první, druhý, třetí, čtvrtý. Ve finále se opět páry představí v pěti tancích. A to zase jak ve standardu, tak v latině. Potom následuje veřejné hodnocení poroty.

A o co vítězné páry bojují?

„Vítězové mají  určitou prestiž v tanečních svazích. A to jak u nás, tak i v zahraničí. Tím, že se akce zúčastní i porotci z různých svazů, tak mohou následně vítězný pár oslovit a předat si s ním kontakt. Takový pár je pak více zvaný do jiných zemí anebo do celorepublikových soutěží,“ okomentoval Vladimír Hána.

Každý z účastníků je zaznamenaný do databáze, což je v České republice povinnost. Navíc soutěžící dostanou startovní knížku. A k tomu obdrží i výsledkovou listinu, kde každý hned vidí, na jakém místě se na Grand Prix umístili.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2330943Cheb hostil mezinárodní taneční soutěž Grand Prix

„Ta listina je pro taneční páry velmi důležitá. A otevírá jim tak bránu do nových soutěží a podobně,“ vysvětlil Vladimír Hána.

A co je na přípravě takové akce úplně nejtěžší?

„Sehnat finance, pak si udělat seznam všech soutěžících, zajistit nocleh, zajistit stravování, vypočítat cestovné a mnoho dalšího. Příprava Grand Prix trvá téměř celý rok. Hned po skončení slavnostního večera zažádám o termín pořádání dalšího Grand Prix u Českého svazu tanečního sportu. A ti to koordinují s mezinárodními soutěžemi,“ dodal Vladimír Hána.

Soutěž se koná za velké finanční podpory města Chebu i Karlovarského kraje.

VID