Vánoční svátky si mnozí nedokážou představit bez tradičního pečiva – kynuté vánočky. Ta má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, je proto symbolem nového života a plodnosti. V rodinách se většinou recepty dědí z generace na generaci. Pro ty, kteří ještě nemají ten svůj návod na pečení, přinášíme recept, který jistě zařadíte do svých oblíbených receptů.
Recept na těsto:
500 gramů hladké mouky
1,5 dcl vlažného mléka
70 gramů cukru
35 gramů droždí
Lžíce oleje
100 gramů měkkého másla
Trochu rumu
Vanilkový cukr
Špetka soli
3 – 4 žloutky podle velikosti
Rozinky (den předem namočené v rumu)
Oloupané mandle
Kandované ovoce – nemusí být
Na potření 1 rozšlehaný žloutek
Z mléka, trošky mouky a cukru si uděláme kvásek, který necháme vzejít. Mezi tím do mísy prosejeme mouku, do které vmícháme cukr se špetkou soli, přidáme ostatní suroviny a těsto řádně zpracujeme. Necháme na teplém místě vykynout. Poté přeneseme na vál, těsto rozdělíme na osm dílů a začneme plést. První cop bude upletený ze čtyř dílů, druhý ze tří a ten poslední jen ze dvou. Opět necháme chvilku kynout a pomažeme vánočku žloutkem. Někdy se stane, že je hodně vysoká. Aby nesjížděla do strany, pomůžeme si několika špejlemi. Pak už dáme péct do vyhřáté trouby.
Tip na kvásek:
2 lžíce mléka
1 lžíce cukru
Kvasnice
Vymícháme do hladka a necháme kvásek vzejít