Mariánské Lázně se během minulé neděle staly rájem nejen pro všechny milovníky přírody

Mariánské Lázně se během minulé neděle staly rájem pro všechny milovníky přírody, dobrého jídla a zábavy. Stovky místních i přespolních si nenechaly ujít tradiční Lázeňský festival jablek, který se kvůli generální opravě Zpívající fontány tentokrát konal na Ferdinandově kolonádě. Tradiční akci pořádal Karlovarský kraj ve spolupráci s Agenturou ochrany krajiny ČR, Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a městem Mariánské Lázně.

Foto: KÚKK

Program akce, kterou symbolicky startuje podzimní sezóna, se v průběhu let proměňuje jen sporadicky a pravidelní návštěvníci ví, na co se mohou těšit. Mezi aktivitami tak nechybělo vyhodnocení soutěže o nejchutnější jablečný moučník, výtvarná soutěž pro nejmenší na téma „Jabloňový sad“ ani hlasování o nejkrásnější jablko. Zájemci mohli zhlédnout také několik výstav, ochutnat regionální výrobky nebo podpořit nákupem místní výrobce a řemeslníky.

Další neodmyslitelnou součástí festivalu je slavnostní salva, která tentokrát zazněla i na oslavu 50 let vzniku CHKO Slavkovský les, zatím jediné chráněné krajinné oblasti na území Karlovarského kraje. U příležitosti výročí si mohli návštěvníci vyrobit speciální výroční buttony.

Proběhlo také vyhlášení vítězů třetího ročníku ankety Zelená hvězda, prostřednictvím níž se oceňují mimořádné aktivity nebo počiny v oblasti praktického prosazování udržitelného způsobu života a ochrany přírody v našem regionu. První místo obsadil spolek Alauda Sedlec z. s. za projekt Modrásková louka. Spolek se na loukách v oblasti Sedlece stará o kultivaci prostředí tak, aby byla ochráněna populace ohrožených druhů motýlů modráska bahenního a modráska očkovaného. Jako bonus navíc získal finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

V rámci ankety byla udělena další tři zvláštní ocenění, a to společnosti Synthomer

  1. s. za inovativní přístup v oblasti ekologie díky spuštění pilotního projektu zaměřeného na přeměnu technologických odpadních vod v čistou vodu a možnost jejího vrácení zpět do přírody. Za mimořádný přínos ve vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírody patří uznání pánům Jiřímu Brabcovi za organizaci cyklu exkurzí a přednášek Pojďte s námi do přírody, kdy dlouhá léta vzdělává širokou veřejnost v oblasti ochrany krajiny, a Jiřímu Hejkalovi za dlouholetou organizaci seminářů o ochraně přírody a krajiny Kraslicka a vydávání periodika Přírodou Kraslicka. 

KÚKK