Mravenci v kuchyni a myší trus na baru. Inspekce uzavřela restauraci

Restaurace Steak Bar George v Sokolově musela být dočasně uzavřena kvůli závažným hygienickým nedostatkům. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly odhalila v provozovně výskyt hlodavčího trusu, mravenců a zanedbaný úklid. Provoz byl obnoven až po opakované kontrole, která potvrdila zlepšení situace.

Foto: SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce uvedli na svých stránkách, že provedli úřední kontrolu v restauraci Steak Bar George, 5. května 1806, Sokolov. Uvnitř zjistili výrazně zanedbaný úklid, znečištěná zařízení i výskyt trusu hlodavců. S ohledem na zjištěné hygienické nedostatky,  kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor, který však na základě výsledku opakované kontroly uvolnili dne 11. dubna 2025.

Foto: SZPI

 Inspektoři SZPI se na mnoha místech v provozovně setkali s výskytem trusu hlodavců. Týkalo se to prostoru baru, kuchyně, technické místnosti i chodby, která zároveň sloužila jako sklad potravin. V technické místnosti se pak nacházely dvě deratizační stanice, ve kterých byly volně nasypány granule s jedovou nástrahou na hlodavce. V rozdrobeném stavu se tato návnada nacházela i na podlaze mimo deratizační zařízení. V kuchyni se navíc vyskytovali také mravenci. Provozovna tak nebyla řádně zabezpečená proti vnikání škůdců.

Foto: SZPI

Během kontroly byl v provozovně výrazně zanedbaný úklid, což bylo patrné ze stavu personální toalety, výskytu prachu a sutě v technické místnosti či zašlapaných nečistot na barovém koberci. Znečištěná byla také některá zařízení – konkrétně se jednalo o výrobník ledu na baru a chladničku v kuchyni.