Naučná stezka Cech svatého Víta se dočkala obnovy

Včera byla slavnostně otevřena obnovená naučná stezka Cech svatého Víta, která se nachází na místě bývalého vojenského cvičiště mezi obcemi Trstěnice, Drmoul, Chodovská Huť a Tři Sekery na Mariánskolázeňsku. Projekt byl realizován Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) Kladská v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.

Znovuotevření naučné stezky Cech svatého Víta po 13 letech.
Znovuotevření naučné stezky Cech svatého Víta po 13 letech. Foto: Český svaz ochránců přírody

Naučná stezka procházející částí prostoru bývalého vojenského cvičiště je dlouhá přibližně kilometr a najdete na ní 9 informačních tabulí. Začíná u severozápadního rohu motokrosového areálu Cech (49.9330028N, 12.6363897E), 150 m jižně od silnice Drmoul – Tři Sekery. Zhruba čtvrt kilometru vede po silničce, poté uhýbá vpravo a po pěšinách a povalových chodnících dovede návštěvníky až k altánu v srdci celého území. Odvážný turista v dobrém obutí se nemusí vracet na silničku stejnou cestou, může se od altánu na konci stezky vydat po modrých šipkách „divočinou“ severovýchodním směrem, kde uvidí větší množství tůní v různém stadiu zarůstání a na vlastní kůži zažije členitost zdejšího terénu.

Co chceme na Cechu ukázat?

Plocha, která je přírodovědně cenná díky své pestrosti, zde vznikla činností vojáků. Jsou zde tůňky, suché stráňky i křoviny, které jsou domovem celé řady zajímavých a vzácných druhů živočichů a rostlin. Některé z nich naučná stezka představuje. Kromě toho upozorňují naučné tabule také na nutnost zásahů, jako je sečení, vyřezávání křovin, pastva, hloubení tůní nebo pojezd čtyřkolkami. Snaží se tak nabourat mýtus o nedotčené přírodě. Právě podobnými zásahy je totiž podmíněno zdejší druhové bohatství, bez nich by zaniklo. „Těmto zásahům se dobrovolnicky věnujeme a rádi přivítáme každého, kdo by se chtěl přidat. Doufáme, že na naší stezce třeba i nalákáme nové zájemce o práci pro přírodu.“ říká Kateřina Dvořáková z ČSOP Kladská.

Proč znovuotevření?

Naučnou stezku zde v roce 2011 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě vybudoval ČSOP Berkut. Na stezce se však již podepsal zubu času. „Jelikož kolegové z ČSOP Berkut mají teď plné ruce práce zejména s obnovou Bečovské botanické zahrady, domluvili jsme se s nimi, že naše ČSOP Kladská stezku převezme a zrekonstruuje,“ vysvětluje Kateřina Dvořáková. „A protože krajina se s časem mění, stejně jako se mění náhled na interpretaci přírodního dědictví, vzali jsme tu rekonstrukci z gruntu a změnili jsme tabule i po obsahové a grafické stránce.“ Aby tabule vydržely, byl zvolen speciální tisk na kov. Takováto tabule by měla vydržet dvacet let. Částečně byla změněna i trasa naučné stezky. Stejně jako původní stezka, i rekonstrukce byla finančně podpořena v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Povalový chodník tehdy i nyní nechala vyrobit obec Trstěnice.

Pohodové nedělní odpoledne

Více než 50 zájemců o znovuotevření naučné stezky se sešli u úvodního panelu v neděli 13. září po poledni. Čekala je komentovaná prohlídka stezky s ukázkami odlovu živočichů z tůní, přírodovědnými úkoly pro děti a opečením špekáčků na ohništi u altánu.