Papučový den připomíná důležitost domácí péče pro nevyléčitelně nemocné

Každý rok, druhou středu v říjnu, lidé po celé České republice vycházejí z domu v papučích, aby podpořili povědomí o významu domácí hospicové péče. Letos tento Papučový den připadá na 9. října. Kampaň s názvem odvozeným z ostravského dialektu symbolizuje pohodlí a bezpečí domova, kde si většina lidí přeje strávit své poslední dny, a díky mobilním hospicům je to možné i při těžké nemoci.

Foto: Hospic sv. Jiří

Ředitelka Hospice Sv. Jiří v Chebu Alena Votavová k tomu říká: „Hospicová péče není jen o smrti, ale hlavně o životě. Díky našim zdravotníkům, kteří poskytují specializovanou paliativní péči, můžeme pacientům výrazně ulevit od bolesti a dalších symptomů. Tím jim umožňujeme soustředit se na prožití zbývajícího času s rodinou a blízkými. Je důležité, aby se rodiny nebály nás kontaktovat včas. Čím dříve, tím více můžeme pacientům pomoci.“

V praxi mobilních hospiců se často stává, že rodiny kontaktují hospic na poslední chvíli. Mnozí pečující i pacienti vnímají hospic jako místo, kde se čeká na konec. Realita je však jiná. Domácí hospicová péče nejenže poskytuje důstojný odchod ze života, ale také podporuje kvalitní prožití posledních dnů či týdnů. Díky péči poskytované v domácím prostředí mohou pacienti trávit čas s blízkými, tam, kde se cítí nejlépe – doma.

Mobilní hospicová péče se zaměřuje na zajištění nejvyšší možné kvality života pro pacienty s nevyléčitelnou nemocí. Týmy složené z lékařů, zdravotních sester a dalších odborníků poskytují péči přímo v domácnostech pacientů. Tato péče je dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a úroveň poskytovaných služeb je srovnatelná s lůžkovými zařízeními.

„Pro mnohé rodiny je naše péče neocenitelnou pomocí. Nejenže se postaráme o fyzické potřeby pacientů, ale poskytujeme také psychickou podporu, jak pacientům, tak jejich rodinám,“ dodává Votavová. „Domov je místo, kde se cítíme v bezpečí a pohodlí, a papuče jsou pro nás krásným symbolem tohoto prostředí.“

Připojit se k Papučovému dni je jednoduché. Stačí 9. října vyměnit svou obvyklou obuv za papuče a vyrazit v nich do práce, školy nebo na nákup. Snímky můžete sdílet na sociálních sítích s hashtagem #papucovyden, čímž pomůžete šířit toto důležité poselství. Pomozte ukázat, že mobilní hospicová péče umožňuje důstojné a kvalitní dožití života doma, mezi svými blízkými.

Hospic Sv. Jiří v Chebu se dlouhodobě zaměřuje na poskytování komplexní domácí hospicové péče, která zahrnuje nejen fyzickou, ale také psychologickou a spirituální podporu. Papučový den je jedním ze způsobů, jak tuto službu přiblížit širší veřejnosti.

„Vaše papuče symbolizují víc než jen pohodlí. Jsou symbolem toho, že podporujete ty, kteří si přejí dožít své poslední dny doma,“ uzavírá Alena Votavová.