Opět po roce ožijí Mariánské Lázně festivalem jablek, tentokrát na Ferdinandově kolonádě

První říjnovou neděli provoní Mariánské Lázně typická podzimní vůně. S tou je neodmyslitelně spjat Lázeňský festival jablek, který se uskuteční 6. října od 10 hodin na Ferdinandově kolonádě. Dvanáctý ročník akce nabídne tradiční aktivity jako soutěž o nejchutnější jablečný moučník, hlasování o nejkrásnější jablko, výstavy, jarmark plný regionálních produktů nebo výtvarnou soutěž pro nejmenší návštěvníky. Akci pořádá Karlovarský kraj společně s Agenturou ochrany krajiny ČR, Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a přispěním města Mariánské Lázně.

Foto z minulých ročníků festivalu jablek

„Opět po roce bych velmi rád pozval všechny místní i přespolní na akci, kterou odstartujeme podzimní období a jež se během let stala velmi oblíbenou a hojně navštěvovanou. Kvůli generální opravě Zpívající fontány se festival přesune z hlavní mariánskolázeňské kolonády na Ferdinandovu, ale věřím, že to na atmosféru a hladký průběh nebude mít žádný vliv. Společně oslavíme 50. výročí vzniku Slavkovského lesa, zatím největší chráněné krajinné oblasti na území Karlovarského kraje, a vyhlásíme výsledky ankety Zelená hvězda, kterou udělujeme významným počinům v oblasti životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Foto z minulých ročníků festivalu jablek

Vítězem letošního třetího ročníku Zelená hvězda Karlovarského kraje se stal spolek Alauda Sedlec z. s. za projekt Modráskova louka. Spolek se na loukách v oblasti Sedlece stará o kultivaci prostředí tak, aby byla ochráněna populace ohrožených druhů motýlů modráska bahenního a modráska očkovaného. Kromě ocenění získá spolek také finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

V rámci ankety budou udělena další tři zvláštní ocenění, a to společnosti Synthomer a. s. za inovativní přístup v oblasti ekologie díky spuštění pilotního projektu zaměřeného na přeměnu technologických odpadních vod v čistou vodu a možnost jejího vrácení zpět do přírody. Za mimořádný přínos ve vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírody patří uznání pánům Jiřímu Brabcovi za organizaci cyklu exkurzí a přednášek Pojďte s námi do přírody, kdy dlouhá léta vzdělává širokou veřejnost v oblasti ochrany krajiny, a Jiřímu Hejkalovi za dlouholetou organizaci seminářů o ochraně přírody a krajiny Kraslicka a vydávání periodika Přírodou Kraslicka.

Festival jablek z roku 2015

Program:
08:30 – 09:30 Příjem výrobků do soutěže o „Nejchutnější jablečný moučník v Mariánských Lázních“
10:00 – 17:00 Jarmark místních výrobců, řemeslníků a regionálních produktů
10:00 – 17:00 Výstava „Stromy v krajině“
10:00 – 16:00 Výroba buttonů k 50 letům CHKO Slavkovský les
10:00 – 17:00 Výstava starých regionálních odrůd ovoce za účasti pomologa s ochutnávkou
10:00 – 17:00 Výstava regionálních zahrádkářských výpěstků
10:00 – 17:00 Prezentace sdružení zabývajících se regionálními odrůdami ovoce |
10:00 – 12:45 Hlasování do soutěže Českého zahrádkářského svazu o „Nejkrásnější jablko“
10:30 – 12:30 Výtvarná soutěž pro děti na téma „Jabloňový sad“
10:30 – 13:00 Hry pro děti s tématikou ovoce
11:15 – 12:45 Hudební vystoupení: VeDvouBand (muzikálové a populární melodie z celého světa)
13:15 Slavnostní salva festivalu a k oslavě 50 let CHKO
13:25 Uvítání hostů a předávání cen, vyhlášení vítězů soutěží
13:45 Slavnostní salva vítězům
14:00 – 16:00 Tvůrčí dílny s ovocnou tématikou pro děti i dospělé
15:30 – 17:00 Hudební vystoupení: Jazz Cakes (jazzové trio)