Skanzen Horní Falce zve na podzimní návštěvu. Po celý říjen bude přichystán pestrý program

Skanzen Horní Falce zve na podzimní návštěvu. Po celý říjen bude přichystán pestrý program. V neděli 6. října se uskuteční akce zaměřená na zvířata. V neděli 13. října proběhne výlov muzejních rybníků. Na neděli 20. října bude přichystán Posvícenský trh.

Foto – autor: Skanzen Horní Falce

První neděli v říjnu (6. října)se zaměříme na užitková zvířata, která přímo ve skanzenu chováme. Ovce, kozy, krávy, prasata i drůbež se ve skanzenu pohybují volně na pastvinách. Jedná se především o původní plemena a právě máme čerstvý přírůstek – v září se narodil malý býček plemena Pinzgauer. O historii a přednostech starých plemen se můžete informovat v NJ u našich průvodců. Pro dítka bude připravené kreativní vyrábění,“ uvedla za Skanzen Horní Falc Petra Zeitler.

V neděli 13. října proběhne od 13 hod. výlov muzejních rybníků. „Horní Falc je známá rybníkářská oblast a chov kaprů je od středověku výnosným odvětvím. Vylovené ryby se budou nejprve počítat a vážit a ty menší přemístíme do rybníků na přezimování. Ve mlýně Rauberweiher si pak můžete prohlédnout výstavu o historii rybníkářství. Muzejní hostinec nabídne tentokrát rybí speciality. V dílničce pro děti se budou vyrábět rybky, které si jako suvenýr můžete odnést domů,“ sdělila Petra Zeitler.

V neděli 20. října pořádáme tradiční Posvícenský trh. „Řemeslníci z Bavorska i z Čech přivezou široký sortiment zboží. Keramiku, košíky, výrobky ze dřeva, zboží pletené i šité. Pořídit se zde dá spousta užitečných věcí jako přírodní mýdla, svíčky nebo pletené ponožky. Je po sklizni a farmáři nabídnou čerstvé produkty z ovoce a zeleniny. Místní zahradnický spolek zde bude vyrábět podzimní dekorace z přírodních materiálů. Součástí akce je také velká výstava jablek za přítomnosti odborníků – pomologů. Děti se mohou těšit na malý kolotoč a posvícenské sladkosti,“ doplnila za Skanzen Horní Falc Petra Zeitler  s tím, že prohlídku skanzenu lze spojit s příjemnou procházkou podzimní přírodou. Každou neděli peče muzejní pekař kváskový chléb a nabídne také sladké pečivo ke kávě. V muzejním hostinci si můžete na závěr posedět a dopřát správnou bavorskou svačinu a pivo.

Akce jsou v ceně muzejní vstupenky a parkování je k dispozici zdarma.

www.freilandmuseum-oberpfalz.de