Nebanice budou hostit MČR v jezdecké vytrvalosti

V Nebanicích na Chebsku se uskuteční v sobotu 27. července mistrovství České republiky a mezinárodní závody v jezdecké vytrvalosti. Novinkou v programu šampionátu bude kategorie dětí. Na trase jezdci a koně budou překonávat i trojici brodů přes řeku Ohři.

Foto: J. Malinovský

Domácí šampionát v jezdecké vytrvalosti se letos poprvé koná v Nebanicích u Chebu. Pořadatelem je spolek Živé Sokolovsko pod hlavičkou České jezdecké federace a součástí mítinku budou i mezinárodní soutěže.

Do mistrovské kategorie seniorů je nahlášeno osm dvojic, tři koně má však na seznamu účastníků několikanásobný šampion Petr Jadlovský. „Po vstupní veterinární kontrole se jezdec může rozhodnout i na základě doporučení veterinářů, se kterým koněm nakonec do šampionátů nastoupí. Může si tak zvolit toho, který bude aktuálně v nejlepší kondici,“ prozradila hlavní rozhodčí závodů Kristýna Miřátská. Jadlovskému budou konkurovat samé ženy – Eliška Bernardová, Dana Berková, Milada Janatová, Eliška Kovářová a Táňa Terberová. Soutěžící čeká trasa dlouhá 120 kilometrů rozdělená do pěti třiceti a dvacetikilometrových etap.

O mistrovské tituly pro juniory a mladé jezdce se utká osm účastníků – Adéla Balounová, Sabina Hartová, Eliška Hýblová, Kateřina Kučerová, Mirosalva Přibová, Natálie Servusová, Kaira Smudková a Jakub Tydrych. „Tento závod je dlouhý celkem osmdesát kilometrů a je rozdělen na dva třicetikilometrové a jeden dvacetikilometrový úsek,“ upřesnila Miřátská.

Absolutní novinkou je mistrovství České republiky dětí. „Jsme moc zvědaví, jaké budou ohlasy na tuto kategorii. Děti čeká ve dvou etapách trasa dlouhá čtyřicet kilometrů, ale hodnocení bude trochu jiné než při běžných vytrvalostních soutěžích. Budeme sledovat i to, za jak dlouho se koně dostanou do klidového stavu, aby jezdci nebyli motivováni jen rychlostí,“ vysvětluje hlavní rozhodčí závodů. „Jsme rádi, že hned první rok máme šest dětí, což je skvělé, protože vytrvalostní mistrovství nebývá vždy hojně obsazené.“ Na seznamu startujících jsou Anna Beranová, Elen Benešová, Tereza Čapková, Kvido Hrdina, Karolína Ledvinková a Viktorie Novotná.

Jak už bylo zmíněno, organizátoři přichystali dva závodní okruhy – jeden dvacetikilometrový a jeden třicetikilometrový. „Sama jsem zvědavá na páteční prohlídku trati. Měla jsem zatím možnost vidět plánky a nějaké fotografie. Trať bude v rovinatém terénu a zajímavostí určitě je, že jezdci s koňmi budou překonávat hned tři brody přes řeku,“ dodala Kristýna Miřátská.

Předpokládaný start seniorské soutěže je 6:00 hodin ráno. S více jak hodinovým odstupem pak budou odstartovány soutěže juniorů, mladých jezdců a později i dětí. Očekávaný konec je kolem 18. hodiny.