Krušnohoří slaví páté výročí zápisu na seznam UNESCO, připojte se k oslavám v Jáchymově 

V letošním roce uplynulo pět let od zápisu Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. U příležitosti tohoto úspěchu proběhne 12. 7. 2024 v Jáchymově celodenní oslava s pestrým programem. Akci pořádá Karlovarský kraj ve spolupráci s Muzeem Sokolov, Muzeem Karlovy Vary, společností Montanregion Krušné hory – Erzgebirge a Destinační agenturou Krušnohoří. Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Ilustrační foto Pixabay

„V uplynulých pěti letech se nám podařilo zapsat dvě významné památky na Seznam světového dědictví UNESCO. Kromě Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří jsou to také Slavná lázeňská města Evropy. Nyní bychom měli hodnoty těchto památek dále rozvíjet a předávat. A právě díky akcím, odborným konferencím, oslavám a prohlídkám památkových objektů je možné důležitá témata, jako jsou minulost našeho regionu a ochrana památek, veřejnosti předat, ale také spoluvytvářet hrdost na kulturní bohatství, které v kraji máme,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO. 

V Královské mincovně Jáchymov proběhne od 10 hodin konference, v rámci níž vystoupí také zástupci saské strany Krušných hor. Společně s českými kolegy se ohlédnou za předchozími pěti lety a přiblíží výhled památky do budoucna. Na náměstí Republiky se uskuteční slavnostní křest nové knihy Michala Urbana České Krušnohoří před rokem 1945 očima saských fotografů. K oslavám samozřejmě patří také hudba, o tu se postarají kapely Pološero, Steven’s a Shoe Cut.

V rámci doprovodného programu mohou zájemci absolvovat prohlídky významných jáchymovských míst, jako jsou Štola č. 1, muzeum Královské mincovny, Latinská knihovna, kostel sv. Jáchyma, Špitální kostel a další. Účastníci si mohou také vyzkoušet školu rýžování nebo si prohlédnout objekt, kde má vzniknout návštěvnické centrum UNESCO.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří, jak zní oficiální název společné česko-německé nominace, tvoří 22 součástí, z toho 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník. Tyto části dokládají obrovský vliv, který měla těžba a zpracování rud na obou stranách pohoří na rozvoj hornictví a hutnictví po celém světě.

KÚKK