Ukliďme svět na táboře!

Prázdniny se kvapem blíží. Tisíce dětí se už nemohou dočkat táborových dobrodružství, která si pro ně jejich vedoucí připravili. Co takhle spojit příjemné s užitečným a zapojit do táborového programu kampaň Ukliďme svět, kterou už více než 30 let pořádá Český svaz ochránců přírody? V rámci kampaně bojují dobrovolníci s černými skládkami a dalšími pohozenými odpadky.

Ilustrační foto Pixabay

Letní prázdniny jsou obdobím mnoha radovánek včetně velmi oblíbených dětských táborů. Táboroví vedoucí připravují pro své táborníky co nejpestřejší program, aby je co nejvíce zabavili, a oni si tak odvezli mnoho zážitků a vzpomínek. Bylo by fajn, kdyby si odvezli i něco navíc. Organizátorům táborů proto přinášíme inspiraci, jak rozšířit naplánovanou táborovou hru. Zapojením kampaně Ukliďme svět dáváme dětem možnost získat vztah k přírodě a pochopit, že jen tak odhodit láhev od pití nebo obal od sušenky na zem není normální. Zároveň bychom jim chtěli předat informace, jak je možně předcházet vzniku odpadu, protože nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne.

 Abychom organizátorům dětských táborů přípravu programu na téma Ukliďme svět (a dalších s ním souvisejících) co nejvíce ulehčili, připravili jsme si sérii článků, které budeme postupně uveřejňovat na našich webových stránkách www.uklidmesvet.cz. Články přinesou informace ohledně odpadu, nakládání s ním a předcházení jeho vzniku, inspiraci pro nejrůznější táborové aktivity a podpůrné materiály ke stažení.

Jednou z navrhovaných aktivit je i úklid odpadků v okolí, který tvoří podstatu kampaně. Stačí si vybrat místo v blízkosti tábořiště, které potřebuje pomoci od pohozených odpadků (park, les, potok apod.), prostřednictvím elektronického formuláře informovat ČSOP, kdy a kde plánovaný úklid proběhne, a pak hurá do akce! Po skončení úklidu zbývá jen poslat zprávu, jak byl úklid úspěšný (počet účastníků, množství nasbíraného odpadu, nějaké pěkné fotky apod.). Děti si příště dobře rozmyslí, co udělají se sáčkem od svačiny. Na zemi určitě neskončí.

A co po prázdninách? V září nás čeká každoroční podzimní úklid. V pátek 20. září 2024 se všechny dobré duše vypraví uklízet černé skládky a pohozené odpadky. Jako každý rok si účastníci mohou zažádat o potřebné úklidové pomůcky (pytle, pracovní rukavice). Elektronický formulář pro žádosti o materiál bude uveřejněn na konci července na našich webových stránkách, uzávěrka žádostí proběhne 3. 9. 2024. Postup pro nahlášení plánovaného úklidu a následné odeslání zprávy o něm je stejný, jak je výše uvedeno.

ČSOP