Počet obyvatel klesl zpět pod hranici 10,9 milionu

v průběhu prvního čtvrtletí roku se počet obyvatel Česka snížil o 41 tisíc na 10,86 milionu. Úbytek byl způsoben nejen převahou zemřelých nad živě narozenými (o 9,2 tisíce), ale také záporným saldem zahraniční migrace (−31,8 tisíce). Počet sňatků, narozených dětí i zemřelých obyvatel se meziročně snížil.

Ilustrační foto Pixabay

„Počet obyvatel Česka byl na konci prvního čtvrtletí letošního roku o 41 tisíc nižší než na jeho počátku, a vrátil se tak zpět pod hranici 10,9 milionu. Úbytek obyvatel pramenil zejména z vysokého počtu vystěhovalých, jejichž velkou část představovaly osoby, kterým na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení. Zahraniční stěhování tak skončilo v 1. čtvrtletí zápornou bilancí −31,8 tisíce osob,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně stoupl o 0,2. Reálná spotřeba na obyvatele mezičtvrtletně stoupla o 0,8 % a míra úspor klesla o 1,9 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků klesla proti předchozímu čtvrtletí o 2,4 procentního bodu.

ČSÚ