Soška žačky z františkolázeňské ZUŠ zdobí niku Národního památkového ústavu v Lokti

Prázdnou niku Národního památkového ústavu v Lokti zdobí od 17. června soška sv. Tomáše, mimo jiné patrona architektů. Její autorkou je teprve čtrnáctiletá Štěpánka Hrdinová z Františkových Lázní. Štěpánka, která po prázdninách nastupuje do 9. ročníku ZŠ, je zároveň devět let žačkou paní učitelky Veroniky Černé z výtvarného oboru na ZUŠ Járy Cimrmana ve Františkových Lázních, kam ji rodiče nechali zapsat ještě v předškolním věku, aby se prý doma „nenudila“.

Foto: Archiv autorky

V rodině krásně kreslí  babička a teta,  což zdědila i Štěpánka. A ukázalo se, že jí kromě malování  jde výborně i práce s hlínou, modelování. Paní učitelka ji letos přihlásila do krajské  soutěže vypsané na výzdobu niky, přičemž si mohli účastníci zvolit buď sochu sv. Barbory, patronky horníků nebo  svatého Tomáše. Štěpánka si vybrala Tomáše. Na otázku „proč právě jeho“ odpovídá: „Musela jsem si nejprve prostudovat nějaké materiály o obou těchto postavách, a ten Tomáš se mi nějak víc líbil. Byla to moje první kompletní socha, kterou jsem modelovala. Dosud jsme tvořili jen různé artefakty nebo postavy dle vlastní fantazie. Tohle byla moje první socha zpodobňující reálného člověka. Snažila jsem se postavu ztvárnit trochu po svém, nechtěla jsem napodobovat barokní sochy, jak je známe z kostelů. Pak jsem si udělala náčrty, proporce byly totiž dané rozměry niky. Rozhodla jsem se pro Tomáše a pustila se do práce“.

Foto: Archiv autorky

Měla jsi nějaké problémy při tvorbě? „Byla to má první reálná postava, a tak jsem občas požádala paní učitelku o radu. Třeba, jak vymodelovat kudrnaté vlasy. Celkově jsem na práci, od náčrtu po dokončení sochy, bez konečného výpalu, strávila asi dva měsíce.“

Jaký to byl pocit  dozvědět se, že jsi vyhrála? „Vůbec jsem nedoufala, že to budu právě já. Pak jsme byli pozváni všichni na odhalení. Když stáhli plátno a soška se objevila, byl to neskutečně hezký pocit. Měla jsem velkou radost, že právě „můj“ Tomáš vyhrál“.

Čím bys jednou chtěla být? „Už asi od svých 11 let mám jasno v tom, že bych jednou chtěla studovat na UMPRUM v Hořicích, kde je specializace sochařina.“

J.Rymešová