Čtěte z mých broží: Výstava představí symboliku šperků Madeleine Albrightové

Konkrétní symboliku šperků, kterou v diplomacii používala Madeleine Albrightová odhalí putovní výstava Čtěte z mých broží. Expozice je součástí oslav Velvyslanectví USA v Praze připomínajících 25 let od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO). Karlovy Vary jsou dalším z měst, kde bude od pátku 28. června k vidění na místní pěší zóně v Zeyerově ulici.

Foto: Paměť národa – Madeleine Albright (vlevo) se sestrou Katherine

Výstava Čtěte z mých broží, která představí konkrétní symboliku šperků Madeleine Albrightové, bude k vidění od 28. června v Karlových Varech.

Pražská rodačka Madeleine Albrightová byla první ženou ve funkci ministryně zahraničí USA. Během svého působení využívala brože na podporu svého diplomatického postoje. O svých špercích tvrdila, že jí slouží jako jemné nástroje diplomacie a netradiční způsob komunikace. Albrightová aktivně podporovala demokracii a neochvějně se angažovala ve prospěch Severoatlantické aliance. „Nikdy nesmíme propadat lhostejnosti nebo předpokládat, že totalitarismus je navždy mrtvý, nebo že bychom měli ustupovat agresi. Z historie se musíme poučit, ne ji opakovat. Nikdy nesmíme zapomenout, že osudy Evropy a Severní Ameriky jsou neoddělitelné a že to platí stejně tak dnes jako v době založení NATO,“ řekla Madeleine Albrightová 12. března 1999 v projevu u příležitosti vstupu České republiky, Polska a Maďarska do NATO. 

Foto: Paměť národa –  Madeleine Albright s Kim Čong-ilem v KLDR

V rámci putovní výstavy budou k vidění fotografie více než dvou desítek broží včetně vysvětlení jejich konkrétních významů. Jednou z nejznámějších je brož s hadem, který se vine kolem hole. Tu si Albrightová pořídila v reakci na vyjádření básníka ve službách iráckého vůdce Saddáma Husajna. V roce 1997 popsal političku, tehdy zastupující Spojené státy v OSN, jako „hada, kterému není rovno“. Budoucí americká ministryně zahraničí se v reakci na to rozhodla připnout si brož s hadem jako jistou formu diplomatického prohlášení. Od té doby se brože staly nedílnou součástí jejího vyjednávacího stylu.

K připomínce zmíněného výročí vstupu do NATO svolilo Národní muzeum americké diplomacie, aby expozice Read My Pins (Čtěte z mých broží) zamířila do několika českých měst. Kromě Karlových Varů ji v roce 2024 budou mít možnost vidět návštěvníci Pardubic, Českých Budějovic, Teplic, Opavy, Přerova, Zlína a Jihlavy.

Paměť národa