Na přípravu a výstavbu parkovišť či nouzových nocovišť v Krušných horách dá kraj přes milion korun

Krušné hory jsou jedinečným místem, které nabízí svým návštěvníkům možnosti aktivního i pasivního vědomého odpočinku. Co jim ovšem chybí je kvalitní infastruktura. Ta je řešena v rámci Územní studie Krušné hory – západ (dostupnost rekreace,) na jejíž implementaci vyhlásil Karlovarský kraj v letošním roce nový dotační titul. Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila dotace čtyřem žadatelům ve výši necelých 1,4 milionu korun.

Ilustrační foto

„Tento dotační program je zaměřen na podporu obcí při zavádění opatření pro zlepšení dostupnosti našich Krušných hor. V letošním roce jsme se soustředili na rekonstrukci vstupních míst, parkovišť, kde nám zastavují běžkaři, cyklisti, anebo přípravu útulen. Sešly se nám žádosti za 1 390 000 korun, což je poměrně úspěšné, protože jsme v prvním testovacím kole tohoto dotačního titulu a celkově jsme pro něj měli vyhrazeny 3 miliony korun. Určitě bychom byli rádi, kdyby podpora z naší strany pokračovala i v následujících letech, abychom těm obcím, co se podílejí na udržitelném rozvoji cestovního ruchu v Krušných horách, pomohli,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje a projektového řízení Patrik Pizinger.

Cílem dotačního programu je podpora funkčních, estetických a udržitelných opatření, zvyšování kvality infrastruktury, architektonické kultury a zapojení veřejnosti do přípravy záměrů. Z těchto důvodů musí projekty usilující o podporu obsahovat prvek nebo prvky kvalitní drobné architektury anebo kvalitního mobiliáře. Zároveň musí být v rámci přípravy projektů využity prostředky participace místních obyvatel. Výše dotace je pak odstupňována podle účelu. Na výstavbu nových parkovišť lze získat až 600 tisíc korun, na nouzová nocoviště až 400 tisíc korun.

Podporu od Karlovarského kraje dostane město Jáchymov, které by chtělo zpracovat projektovou dokumentaci k vybudování parkoviště včetně sociálního zázemí v Mathesiově ulici. Nejdek pak s pomocí krajské dotace vybuduje záchytnou odstavnou plochu pro osobní automobily u Volnočasového areálu Pozorka – Limnice. Prostředky z kraje míří také do Horní Blatné, která si chce nechat vypracovat projektovou dokumentaci na výstavbu parkoviště v ulicích Lesní a Komenského. Posledním podpořeným žadatelem bude Destinační agentura Krušnohoří. Ta chystá projektovou přípravu dvou nouzových nocovišť na Stezce Českem, a to v lokalitě Sněžná – Kraslice a Pernink.

KÚKK