Po roce ožije areál klimentovských kasáren akcí Mezi nebem a zemí

Po roce ožije areál klimentovských kasáren akcí Mezi nebem a zemí. Jedna z největších akcí svého druhu v regionu, se uskuteční v sobotu 22. června od 13 hodin. Na návštěvníky i tentokrát čeká pořádná dávka zábavy, poučení, soutěží a adrenalinu. Chybět nebudou ukázky hasičské, policejní a záchranářské práce. Ani letos nepřijdou návštěvníci o svezení ve vojenském vozidle legendárním BVP-1, které ještě doposud slouží v naší armádě. Navíc bude letošní ročník Mezi nebem a zemí opět mezinárodní. Pozvání organizátorů přijali i hasiči z německého Bärnau.

„Vydejte se s námi v soboru 22. června zase někam Mezi nebe a zem, kde Vám zábavnou formou prezentací a ukázek opět představíme činnost jednotek IZS, naší armádu a pár neziskovek “ uvedl jeden z organizátorů Miroslav Kurák. „K vidění bude od 13 hodin například práce profesionálních i dobrovolných hasičů, záchranářů, spolků pracujících s mládeží a zabývajících se volnočasovými aktivitami i poskytování první pomoci a přijede i BESIP Team,“ sdělil. Mountain Rangers připraví lanové překážky a ukázky poskytování první pomoci.

Plochá dráha žila akcí Mezi nebem a zemí

„Bohužel vzhledem ke značné kumulaci obdobných akcí na Mariánskolázeňsku jsme se domluvili, že letos dáme profíkům trošku volna a o ukázky se postarají jedni z nejmenších hasičů co známe,“ doplnil s úsměvem spoluorganizátor s tím, že své dovednosti a možná i přípravu na budoucí povolání  předvedou divákům Soptíci z Kralovic. Určitě si je nenechte ujít, ukázku mají opravdu parádní.

Také mariánskolázeňští strážníci přijedou prezentovat svoji práci, stejně jako pracovníci Celní správy, kteří si pro přítomné jistě připraví zajímavosti ze svojí činnosti. Chybět nebude ani Vězeňská stráž.

“ Pro ty, kterým vyhládne, bude připraveno občerstvení. V nabídce budou třeba balkánské speciality, kalamáry, nachos, ale i tradiční dobroty,“ sdělil Miroslav Kurák. K pití bude kromě piva a nealko nápojů i například čepované prosecco a míchané nápoje.

Akci si každoročně nenechají ujít návštěvníci nejen z celého regionu. Původní myšlenka organizace Traicont přitom byla  jen zorganizovat pro Základní školu ve Velké Hleďsebi zábavné odpoledne pro děti. Narychlo uspořádaná veřejná akce s podporou místního oddělení policie a hasičů ale už tehdy přilákala přibližně 800 až 1000 návštěvníků. „Reakce byly velmi pozitivní, což bylo motorem pro zorganizování dalšího ročníku. A to už s ideou, že by z tohoto projektu mohla být tradiční akce, která v tomto regionu nemá obdobu. Do dnešních rozměrů se pak akce Mezi nebem a zemí dostala skoro sama díky medializaci nejen v regionálních médiích a také díky přibývajícími zkušenostmi a našimi kontakty s policií, hasiči nebo armádou. U hasičů máme kamarády, u policie jeden z nás stále pracuje a já jsem bývalý voják, takže dát dohromady všechny složky IZS a armádu pro nás není až takový problém, jak by se zdálo,“ zavzpomínal Miroslav Kurák.