Doplatil na svoji důvěru. Celkem přišel o 1,5 milionu korun

Několikrát uvěřil podvodníkům. Lákavá investice do akcií se pro čtyřiasedmdesátiletého muže změnila v noční můru. Když si v loňském roce nainstaloval software pro vzdálenou správu do svého počítače, přišel o půl milionu. V letošním roce se muži ozval neznámý, který sliboval, že mu pomůže peníze získat zpět. Jenže ouha, opět si do počítače nainstaloval software pro vzdálený přístup. Tentokrát přišel přibližně o 900 tisíc korun. Čtyřiasedmdesátiletý muž z Karlových Varů tak během jednoho roku přišel o veškeré své našetřené peníze, konkrétně přišel podvodným jednáním zhruba o 1,5 milionu korun.

Ilustrační foto

„Čtyřiasedmdesátiletý muž z Karlových Varů měl v minulém roce, tedy v roce 2023, zareagovat na podvodnou nabídku investice akcií,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva s tím, že během toho ho měl neznámý muž po telefonu přesvědčit, aby si do svého zařízení nainstaloval software s názvem AnyDesk pro vzdálenou správu. To muž tehdy nakonec učinil a následně mu bylo z jeho bankovních účtů odčerpáno přibližně 550 tisíc korun. Podvodné jednání poté muž z Karlových Varů oznámil na policii.

 „Na konci května letošního roku byl muž telefonicky kontaktován jemu neznámým mužem, který se představil jako zástupce zahraniční společnosti a tvrdil mu, že mu pomůže získat finanční prostředky, o které loni podvodem přišel. Po několika telefonních hovorech muž nabídce uvěřil a opět si do svého počítače nainstaloval software pro vzdálený přístup, kterým zcela neznámému člověku opět zpřístupnil i své internetové bankovnictví. A právě toho dosud muž neznámé totožnosti opět zneužil. Následně bylo totiž provedeno několik převodů finančních prostředků z bankovních účtů čtyřiasedmdesátiletého muže na jiné bankovní účty, a to samozřejmě bez jeho vědomí. Muži tak byla způsobena škoda přibližně 900 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí.

 Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.

 V případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

 „Důrazně varujeme před instalováním jakéhokoliv softwaru pro vzdálený přístup, a to zejména na žádost Vám neznámým osobám, které slibují zhodnocení Vašich peněz a podobně! Nainstalováním této aplikace do počítače nebo jiného zařízení dovolíte neznámým osobám to, že mohou bez Vašeho svolení pracovat na vašem počítači. Získají tím přístup například i do internetového bankovnictví a mohou tak provádět převody finančních prostředků, a to opět bez Vašeho svolení! Podobného podvodného jednání evidují kriminalisté bohužel více,“ informoval Jakub Kopřiva.

Buďte obezřetní, ať nepřijdete o své našetřené finanční prostředky!