Vůně skořice, badiánu, hřebíčku, medu a dalšího koření? Ty se v našich domácnostech zabydlí pravidelně před vánočními svátky, kdy se pečou perníčky, první ze svátečních druhů pečiv.
Historie výroby perníčků sahá hluboko do minulosti, až do starého Egypta. Původně se připravovalo těsto z medu, vody, mouky a pepře. Od pepře získal perník, peprník své jméno. Postupem času se výroba i složení vyvíjely. Modernější nástroje zjednodušovali práci a různé druhy voňavých koření přidávalo na chuti. Za tradiční vůní perníčků je směs koření, které se většinou skládá ze skořice, badiánu, koriandru, hřebíčku, nového koření, vanilky a dalších voňavých přísad včetně medu.
A tak přinášíme jeden z osvědčených receptů. Těsto je lepší nechat několik hodin rozležet v lednici.
Přísady na těsto:
- 450 gramů hladké mouky
- 120 gramů moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 gramů medu ,nejlépe tekutého
- 50 gramů másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a ½ lžičky perníkového koření
- 3 lžičky hořkého kakaa
- trochu citronové kůry
Všechny suroviny pořádně zpracujeme do hladké hmoty, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici do druhého dne. Po vyndání těsta počkáme se zpracováním, až bude mít pokojovou teplotu, protože by se těsto trhalo. Rozválíme plát a síle přibližně 3 milimetry a vykrajujeme tvary. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 10 minut. Aby se nám perníčky krásně leskly, potřeme je hned po vyndání z trouby jemnou vrstvou rozšlehaného vejce. Pokud budeme chtít, můžeme začít se zdobením.
Návod na zdobící polevu:
- 1 bílek
- šťáva z půlky citronu
- 190 gramů moučkového cukru
Bílek vyšleháme do husté pěny. Přidáme vymačkanou a přecezenou citronovou šťávu. Na závěr přidáme moučkový cukr.
Pevnou hmotou naplníme sáček, u kterého jsme ustřihli malý růžek, a můžeme zdobit.
Dobrou chuť!