Kostelní Bříza hostila Kostelecké kopečky

Budík zvoní, venku tma, rozespalé nasedáme s Luckou do auta a vyrážíme směr Kostelní Bříza, je 15.října něco kolem půl sedmé ranní. Malá vesnička u Březové na Sokolovsku ještě spí a my čekáme na rozednění, abychom vyrazily vyznačit trať pro první ročník závodu s názvem Kostelecké kopečky 2016. Trasa začíná mírným stoupáním, kdo by to řekl, a tak s Luckou funíme do kopce, značíme směr a přiděláváme značky s úkoly pro pěší a dogtrekovou kategorii.  Než stihneme projít celý přibližně pětikilometrový okruh, přijíždí na „Kostelku“ Honza se všemi dobrovolníky a začínají stavět zázemí registrace, občerstvení, stánek s prezentací kočičího útulku a samozřejmě rozvěšovat plachty našich sponzorů.

V devět hodin je vše připraveno na začátek další akce spolku Živé Sokolovsko, pořádané společně s městem Březová. Závodníci se začínají sjíždět, náves se plní známými i neznámými tvářemi, štěkotem psů a hudbou. Závodníci si vyzvedávají čísla s poukázkou na občerstvení a buttonem na památku, rozcvičují se, procházejí si začátek trasy, aby  prý věděli co je čeká ….

V 11 hodin začínáme startovat dle kategorií: běh 5km, běh 9km, canicross 5km, pěší a dogtrek. Přibližně po 16 minutách je všech 75 závodníků na trati a my máme několik málo minut zahřát se čajem, než dorazí do cíle vítěz běžecké 5km trasy Dušan Parihuzič. A pak už se to na nás začíná v cílové rovince valit, běžci, canicrossaři, pěší, dogtrekaři….

Krom hrajících si psů a hudby je v zázemí až neuvěřitelný klid, když se rozhlédnu, vidím většinu závodníku spokojeně pojídajících „náš“ (Hanky, Evy a Dušanův) výborný buřtguláš.

Počítání výsledků pro celkem 28 „bednových“ pozic nám zabere nemalou chvíli, ale závodníci jsou úžasní a užívají si chvilky odpočinku na návsi, vyzvedávají si účastnické perníkové medaile, a využívají možnosti nechat se vyfotit naší fotografkou Luckou.

Dopočítáno a jde se vyhlašovat. Jen to počasí se zrovna trochu pokazilo a spadlo pár kapek. Ti, kteří se dostali na stupně vítězů, si odnášejí medaile, diplomy a věcné ceny od sponzorů, a i všichni naši ostatní závodníci samozřejmě dostávají diplom za účast a pozvání na další akce. (pozn. seznam vítězů i celá fotogalerie na FB stránce Živé Sokolovsko)

„Akce je pěkná, byl to můj první canicrossový závod. Líbí se mi organizace a zázemí na akci, které je důležitou součástí celého závodu. Už teď se těším na další akce, kde se uvidím se stálými tvářemi účastníků akcí živého Sokolovska,“ říká Vlastimil Kováč.

Závodníci plni dojmů se rozjíždějí do svých domovů a my si konečně sedáme k hrnečku svařáku, abychom shrnuli jak nám zase skvěle vyšlo počasí, jak máme super závodníky a obětavé dobrovolníky a jaké štěstí máme, že nás při této akci podpořilo město Březová, Lesy České republiky, Zverimex Pajtaš Sokolov, Paintball Arena Cheb, Kafe kafe-fakt dobrý kafe, 4horse.cz, město Plesná, Euronics provozovny Cheb a Sokolov,  Skate Cycle, Krufin, vstupenka.net, dobrenakoupim.cz, potraviny-sokolov.cz, rozbehnito.cz.

„Kostelecké kopečky – pěkná trať, dokonalý servis, dobré jídlo, nečekaně hodnotné ceny pro vítěze, špičkové fotografie a atmosféra se srdíčkem. Jen na vyhlášení se trochu čekalo. Gratuluji a držím palce…,“ napsal po závodě vítěz běžecké 9km trasy „domácí“ Radovan Fišer.

A pro takové vzkazy, pro úsměvy na Vašich tvářích a pro společné setkávání nám stojí za to vstát o něco dřív.

Za tým Živé Sokolovsko  Iveta Müller