Kniha do vlaku vyrazila i z Františkových Lázní

Cestování vlakem a čtení dobrých knih patří k sobě. Sednout si ve vlaku k okénku, otevřít knížku a vědět, že příštích několik hodin má člověk čas na čtení – mnozí neznají lepší pocit. A proto se Městská knihovna Františkovy Lázně rozhodla v pondělí 7. března otevřít malou knihovničku ve vestibulu nádražní haly ve Františkových Lázních. Připojila se tak jako první v Karlovarském kraji k celostátnímu projektu „Kniha do vlaku“. V rámci slavnostního zahájení byla knihovničce vystavena zvláštní jízdenka na cestu za svými uživateli, jejíž platnost pak potvrdil místostarosta František Šnajdauf.

Od té chvíle mají lidé možnost si volně na františkolázeňském nádraží půjčit knihu nebo časopis – bezplatně, bez nutnosti registrace a nezávisle na provozní době knihovny. Přijít totiž můžou na nádraží kdykoliv během jeho otevírací doby  (5 až 19 hodin).

„Bude jen na rozhodnutí čtenářů, zda vypůjčenou knihu vrátí či si ji ponechají a příležitostně za ni přinesou jinou. Knížky lze také vracet na jiných nádražích, která jsou zapojena do projektu Kniha do vlaku (Mikulov, Most, Ústí n. Labem, Žatec, Příbram, Strakonice, Ostrava, Semily, Tábor, Přerov a další),“ popisuje Jana Žáková z Městské knihovny Františkovy Lázně. „Vše sice funguje na principu ‚vezmi knihu, vrať knihu‘, ale pokud si knihu někdo nechá a nepřinese jinou, nic se nestane.“

Hlavním mottem celého projektu je: „ Každá kniha si najde svého čtenáře.“ Knihy do knihovničky bude městská knihovna průběžně doplňovat ze svého fondu, či z darů svých čtenářů.

„V naší nádražní knihovničce nejsou sice top novinky, ale nabídka je pestrá a myslím, že si vybere každý, nezapomněli jsme ani na děti a německy mluvící cestující.“ uvedla při slavnostním otvírání vedoucí knihovny Šárka Hejzková.

V knihách jsou nalepeny štítky s adresou františkolázeňské knihovny a cestující tak mohou dát knihovně zprávu, kam až s nimi knížka doputovala.

Projekt s názvem „Kniha do vlaku“ vznikl v roce 2014 v městské knihovně v Mikulově s cílem, dostat knihy mezi lidi, kteří nemají čas zajít do knihovny, neb je omezuje otvírací doba, zpříjemnit cestování zákazníkům Českých drah, dát další šanci knihám a hlavně podpořit čtenářství.

Kniha do vlaku je aktivitou, díky níž mohou knihy z Františkových Lázní cestovat po celém světě.