Na pečení vánočního cukroví je právě nejvyšší čas, aby mělo čas na správné uležení a na svátečním stole skvěle chutnalo. Nejen tradiční vanilkové a kakaové, ale určitě stojí za to vyzkoušet třeba zázvorové. Jeho typická chuť i vůně bude jistě příjemným překvapením.
Zázvorové slepované cukroví
250 gramů hladké mouky
200 gramů cukru
1 vejce
1 žloutek
40 – 50 gramů másla
1 lžička jedlé sody
2 – 3 centimetry strouhaného zázvoru
Těsto řádně zpracujeme a necháme odležet do druhého dne. Poté na pomoučněném vále uděláme placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Dáváme nejlépe na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů. Vychladlé slepujeme marmeládou.
Křehké vanilkové rohlíčky
150 gramů hladké mouky
100 gramů másla
20 gramů práškového cukru
50 gramů strouhaných ořechů
2 žloutky
1 vanilkový cukr
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme minimálně hodinu v lednici odpočinout. Pak vytvarujeme malé rohlíčky, které pečeme pozvolna. Horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Kakaové ořechy
160 gramů hladké mouky
120 gramů másla
80 gramů cukru
30 gramů hořkého kakaa
1 vanilkový cukr
Všechny suroviny smícháme v hladké těsto, které ve slabé vrstvě plníme do formiček ve tvaru ořechů. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě. Dva dny před Štědrým dnem plníme krémem.
Krém
2 celá vejce
60 gramů cukru
120 rozetřeného másla
Vejce vyšleháme s cukrem a dáme do vodní lázně a stále šleháme. Když krém zhoustne, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Poté přidáme máslo a kakaové ořechy naplníme.