Červená řepa a sladký dort? Ano, je to výborná kombinace chutí. Pokud jej vyzkoušíte, jistě ho pak zařadíte mezi recepty, které budete chtít zopakovat
Těsto:
200 gramů uvařené nebo upečené červené řepy
180 gramů polohrubé mouky
130 gramů cukru
50 gramů kakaa nebo rozpuštěné hořké čokolády
1 a ½ prášku do pečiva
1 a ½ dl oleje
1 a ½ dl mléka
3 vejce
Krém:
100 gramů másla
250 gramů měkkého tvarohu
1 zakysaná smetana
Cukr podle chuti
Poleva:
2 balíčky dortové želatiny
drobné ovoce (borůvky, maliny…)
Vejce, cukr a olej pořádně promícháme a postupně přidáváme rozmixovanou vychladlou řepu, mléko, kakao, a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Směs vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Dáme péct do vyhřáté trouby. Při teplotě 170 stupňů pečeme přibližně 45 minut. Mezi tím si připravíme krém. Do změklého másla postupně vmícháme tvaroh s cukrem a na závěr zakysanou smetanu. Vychladlý korpus rozřízneme a plníme krémem. Třetinu krému si necháme na potření vršku dortu, kam přidáme ovoce a zalijeme želatinou. Dáme do lednice vychladnout, minimálně na hodinu.
Můžeme podávat, dobrou chuť.