Hotel v Mariánských Lázních stále hoří

Jak dál postupovat při likvidaci požáru bývalého hotelu Rozkvět v Mariánských Lázních, o tom jednají zástupci města, stavebního úřadu a statik. A je pravděpodobné, že budova půjde k zemi. 

„V sutinách zřícených stropů uvnitř bývalého hotelu Rozkvět v Mariánských Lázních stále hoří,“ potvrzuje Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Vzhledem k velkému poškození vnitřních konstrukcí stále není možné provádět zásah uvnitř budovy, hasiči se tak nemohou dostat přímo k ohniskům.

„Hašení tak stále probíhá z výškové techniky otvory ve zdech. Na místě hasiči zůstanou až do úterního večera,“ podotýká mluvčí.

Během pondělí se přímo na místě události sešli zástupci hasičů, města, majitele hotelu a nezávislý statik, aby posoudili stav objektu a navrhli další postup.

„Ze závěrů schůzky vyplynulo, že během úterý by měl stavební úřad vydat rozhodnutí o odstranění poškozených zdí v posledním nadzemním patře hotelu. Zároveň by mělo být vydáno rozhodnutí o úplné uzavírce ulic kolem hotelu a to jak pro městkou i běžnou dopravu, ale i pro chodce a to na dobu nezbytně nutnou do odstranění sutin hrozících pádem. Majitel objektu by následně měl zajistit celý dům proti vniknutí a najatá hlídací služba by pak měla po odjezdu hasičů sledovat vnitřní prostory až do úplného vychladnutí. V případě rozhoření se ohnisek v sutinách by se hasiči opět vrátili zpět na místo požáru,“ dodává Martin Kasal.

Přesná příčina požáru je v šetření, přímo na místě požáru vyšetřovatelé vyloučili technickou závadu a jako pravděpodobné verze příčiny tak jsou úmyslné zapálení či zapálení z nedbalosti.

Během likvidace požáru se v Mariánských Lázních vystřídalo na místě události dvanáct jednotek hasičů.