Za pacienty v nových vozech

Za pacienty z Chebska a Tepelska vyjíždí záchranáři novými vozidly. Ta se tak stávají součástí potkávacího systému Rendez-vous (RV). Jde o dvě Škody Yeti, za které zaplatila krajská záchranná služba přes milion korun. 

„Jedno RV umístíme do Chebu a druhé do Teplé, kde funguje výjezdová základna bez vozů rychlé zdravotnické pomoci,“ sdělil MUDr. Roman Sýkora, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Podle něj mohla záchranka pořídit dva vozy z vlastních zdrojů nejen díky tomu, že dobře hospodaří, ale také díky zachování výše příspěvků na provoz záchranky od kraje.

„Vozidla jsou standardně vybavena zástavbou, přístroji a ostatním příslušenstvím, stejně jako velká sanitní vozidla rychlé zdravotnické pomoci. Navíc jsou v nich umístěny přístroje LUCAS 2 (přístroj pro automatickou nepřímou masáž srdce) a výbavou pro hromadná neštěstí,“ popsala vozidla mluvčí záchranné služby Petra Bakurová.  „Ze specifik se jedná například o výstražné zařízení Whelen s ovládáním na volantu. Stejně jako všechna vozidla ZZS KVK mají tablety pro příjem výzev ze zdravotnického operačního střediska, kterému nechybí navigace. Dále jsou standardně vybaveny radiostanicemi, zařízením pro sledování polohy vozidla a jeho provozních stavů. Nechybí ani veškeré bezpečnostní prvky eliminující rizika ohrožení jak pacientů, tak výjezdové skupiny.“ 

Jak funguje setkávací systém Rendez-vous (RV)?

RV vozy jsou speciální sanitní vozidla, která mají veškeré vybavení k ošetření pacienta shodné s velkými sanitními vozidly rychlé záchranné pomoci (RZP), ale nedisponují mobilizačním vybavením. Nemohou tedy převážet pacienty. Zatímco skupiny RZP, ve kterých jezdí záchranáři, využívají standardní dodávková sanitní vozidla, lékaři jezdí v RV, tedy v osobních automobilech. Při přijetí tísňové výzvy vyhodnotí operátorka na zdravotnickém operačním středisku, zda vyslat k případu pouze samostatně skupinu RZP nebo obě skupiny zároveň. Též může posádku RV přesměrovat na jiné místo v případě, že je zásah urgentnější.

Výhodou je především rychlost a flexibilita využití posádky RV.

V praxi to pak vypadá tak, že se obě skupiny setkají na místě zásahu. Do zdravotnického zařízení bývá pacient transportován výjezdovou skupinou RZP a vozidlo s lékařem je opět volné a může být vysláno k dalšímu případu. Při kritickém stavu pacienta jede lékař do zdravotnického zařízení se skupinou RZP. Pokud dorazí na místo zásahu pouze skupina RZP a stav pacienta se náhle zhorší, přivolají záchranáři na místo skupinu RV. Jelikož jsou skupiny RV umístěny jen na některých základnách, setkávají se často u zásahu skupiny z různých výjezdových základen.