Revitalizace parku vychází z historických plánů

V současné době probíhají dokončovací práce v Sadech Bedřicha Smetany ve Františkových Lázních. Finišuje výsadba dřevin, keřů, ale i některých květin. Na mnoha místech se projekt držel historických plánů. Revitalizace probíhá pod odborným dohledem památkářů a dendrologů. Na projekt, který město vyjde na 34 milionů, získalo finanční dotaci ze Státního fondu životního prostředí převyšující 25 milionů korun.

Nově bude park rozdělen do několika zón. Centrem by se mělo stát prostranství u ozvučeného pomníku Johanna Wolfganga Goetha. V jeho blízkosti vznikne také osvětlené jezírko a lavičky. „Úpravy místa vycházejí z historického půdorysu,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař s tím, že do budoucna je možné, že si prostor pro svoji romantickou atmosféru budu vybírat snoubenci pro pořádání svatebních obřadů. „Dle počtu uzavíraných sňatků v našem městě je zřejmé, že jsme zajímavou lokalitou pro páry, které se rozhodli mít svatbu na romantickém místě. Zapsání na seznam světového dědictví UNESCO tento fakt jen umocnil,“ doplnil.

Foto z dokončování prací srpnu 

Nově vytvářené zóny nabídnou místo k odpočinku a relaxaci. Během září by mělo dojít k dokončování výsadby stromů a keřů. Také by se měly již zazelenat nově vybudované travnaté pásy. Park nabídne i relaxační zóny s lehátky a speciálními lavičkami, které budou oddělené živými ploty. Úprav se dočkaly také parkové cesty a pěšiny, které pro jejich příjemný povrch ocení i rekreační běžci. V parku přibudou také oblíbená pítka, která ve městě prozatím chyběla. 

Celý projekt doplní litinové lampy, které budou ve stejném historickém stylu jako osvětlení ve středu města. S jejich instalací se počítá v průběhu měsíce října.