Odcizil přibližně kilometr a půl AIFe lan. Způsobil tím škodu téměř čtvrt milionu

Sokolovští kriminalisté sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže dvaačtyřicetiletému muži ze Sokolovska. Odcizit měl přibližně kilometr a půl AIFe* lan. Společnosti tím měla vzniknout škoda téměř čtvrt milionu.

Muž měl v polovině srpna letošního roku vniknout do areálu jedné ze společností na Sokolovsku. „Následně měl vyšplhat na sloup vedení AIFe lan a pomocí přineseného nářadí začít tyto lana demontovat ze svorek. Poté měl prověšená lana nastříhat přinesenými kleštěmi na kratší kusy a odcizit je,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Tímto svým jednáním měl nakonec odcizit přibližně 1 400 metrů AIF lan a společnosti tím způsobit škodu téměř 250 tisíc korun.

„Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí dvaačtyřicetiletého muže do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby,“ doplnil mluvčí.

V případě prokázání viny hrozí muži, který již byl v minulosti za krádeže pravomocně odsouzen, trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

* AIFe lana: lana složená z vodičů ze dvou materiálů, z nichž jeden má dobré mechanické vlastnosti a druhý zajišťuje dobré elektrické vlastnosti. Nejčastěji používanou kombinaci jsou AlFe lana. Jedná se o lana s ocelovou nosnou částí a s hliníkovou elektrovodnou částí.